Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta a spus preşedintele Consiliului Judeţean în şedinţa de miercuri, vădit supărat pe toate îndoielile colegilor consilieri de la alte partide vizavi de ridicarea unei noi unităţi spitaliceşti la Reșița!

Aprobarea acordului de asociere între Consiliul Judeţean şi Primăria Reşiţa, în vederea realizării în comun a achiziţiilor privind construirea unui nou spital judeţean, a dat naştere mai multor discuţii în plenul şedinţei de miercuri a forului deliberativ judeţean.

Consilierul Flavius Nedelcea, de la Pro România, a întrebat unde este exact terenul pe care va fi ridicat noul spital. Preşedintele Romeo Dunca i-a răspuns că în zona Triaj, acolo unde Primăria Reşiţa o să exproprieze şi o aibă 12 hectare de teren. „Acolo sunt mulţi privaţi, dle preşedinte. De ce trebuie să se ocupe Primăria Reşiţa, spitalul are denumirea de judeţean, de ce se tot implică municipiul?“, a continuat Nedelcea. Dunca i-a spus prompt că: „noi, Consiliul Judeţean, rămânem cu denumirea, împărţim doar munca cu alţii“.

Mai mult, după ce consilierul PSD Ioan Crina a întrebat „de ce nu suntem capabili să facem singuri ceva“, şeful judeţului a mai evidenţiat încă o dată faptul că ideea ridicării unui nou spital la Reşiţa îi aparţine în exclusivitate. „A fost ideea mea de la început, nu a lui Nelu Popa, nu a altcuiva. Eu am spus să renunţăm la renovarea a trei spitale vechi şi să facem unul nou. Când aţi votat alocarea a 35 de milioane de lei , cheltuieli neeligibile, pentru renovarea celor vechi, nu aţi comentat nimic. Dacă doriţi să facem spital nou votaţi, dacă nu, nu votaţi“, a spus Romeo Dunca.

Fostul vicepreşedinte Ionuţ Popovici susţinea că nu sunt aşa de mari cheltuielile neeligibile, la finalul şedinţei chiar cerând o informare vizavi de acele cheltuieli şi de actele semnate cu ADR Vest în privinţa finanţării renovării celor trei unităţi spitaliceşti: „Acum mi se pare că dăm pasărea din mână pe cea de pe gard. Bune, rele, proiectele de renovare ale celor trei staţionare au primit finanţare. Eu, în privinţa ridicării unui nou spital, am dubii pentru că exproprierile durează. Însă, sincer, eu cred, dle preşedinte că nu aţi putut continua aceste proiecte. Ele nu sunt proaste“.

S-a trecut la vot, după ce preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, a spus scurt: „Sunt foarte proaste acele proiecte. Dacă nu primim finanţare pentru spitalul modular, vom reabilita Staţionarul 1, dar spitalul nou, construcţia lui tot o vom începe în acest mandat. Este ideea mea“.

Proiectul privind asocierea a obţinut majoritatea necesară, aşa că administraţia judeţeană şi cea municipală pot face demersuri pentru noul spital, atribuţiile fiind împărţite. Nu demult, vizavi de locaţia noii unităţi sanitare, primarul Reşiţei spunea că „noua unitate se va ridica în Triaj, pe actualul amplasament al firmei Crossi şi al firmei care gestionează fierul vechi care merge la TMK“.

JCS-Nina Curiţa