Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Întreba preşedintele Consiliului Judeţean după ce s-a discutat a treia oară cotizația pe care CJ o are de plătit anul acesta pentru Nedeia!

Contribuția din acest an, de 100.000 de lei, pe care Consiliul Județean o are de plătit la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Banatul Alpin Nedeia“, a continuat să fie un măr al discordiei pentru aleșii județului. La fel ca în ședințele anterioare, consilierii au dezbătut suma pe toate fețele, ca nu cumva să fie prea mare și nejustificată, sau impusă doar prin semnătura președintelui CJ, Romeo Dunca.

Deși nu a fost prezent la cea de-a treia încercare de vot, partea președintelui a fost luată de vicepreședintele Ovidiu Rădoi, care a precizat că și la stabilirea acestei contribuții s-a luat decizia în Adunarea Generală a Asociaților ADI „Banatul Alpin Nedeia“, președintele CJ reprezentând, legal, județul, la fel cum primarii de Obreja și Zăvoi și-au reprezentat comunele. Amintim că acestea din urmă au contribuția anuală fixată la 5.000, respectiv 7.000 de lei. În ședințele anterioare, s-a precizat că la stabilirea cotizației pentru cele trei unități administrative s-a luat în calcul atât populația fiecăreia – pentru că n-ar fi fost firesc ca o comună să plătească mai mult decât județul –, dar și faptul că ambele comune au venit în asociație cu propriile terenuri.

Și chiar dacă pare mare, din spusele președintelui Romeo Dunca s-a putut înțelege că acea contribuție înseamnă, de fapt, undeva la 9.000 de lei pe lună, salariul plus dările la stat aferente celor trei persoane fără de care acest organism nu poate funcționa: directorul, juristul și contabilul. Explicațiile n-au fost însă îndestulătoare pentru a treia rundă a votului.

Consilierul județean Ioan Crina s-a declarat contrariat de faptul că nu înțelege de ce lucrurile nu pot fi simple, astfel încât în CJ să se explice clar pentru ce sunt aceste sume: „Oamenii ăștia care au votat în Adunarea Generală a ADI, bănuiesc că au votat după niște previziuni. E atât de greu să vină în fața noastră să ne spună: Domne, eu cred că trebuie să punem 100.000 de lei din cauza asta! Este ADI unde depunem cea mai mare cotizație. Deci depunem la ADI Intercom Deșeuri 20.000 de lei, la Acvabanat 70.000 de lei. Asta este 100.000, este cea mai mare! Normal că naște niște întrebări. Eu vreau să vină să ne spună: Domne, avem nevoie de un angajat, trei, patru studii, costă o sută nu știu cât de mii, n-are de unde să-i suporte, trebuie să-i suportăm. Mai ales că tot județul știe și toți de la masă știu că dl președinte ar avea oarece interes acolo. Nu înțeleg de ce nu vreți să explicați clar și logic? De ce ne dați motiv de a întreba? Noi aici votăm niște bani publici. Luăm 100.000 de la CJ și dăm la asociația respectivă. Dar ce se face cu banii ăștia nu explică nimeni, că ar fi simplu. Că mă gândesc că nu s-a trezit într-o dimineață președintele și cu doi primari și au hotărât că atâta au nevoie. Mă gândesc că și-au făcut niște socoteli. (…) Numai că are de ascuns niște cheltuieli, de aia nu vine să ne spună. Eu nu cred că-i ia acasă, în buzunar, dar nu vine în fața consiliului să ne explice niște cheltuieli. Și probabil cheltuielile astea nu trebuie să le vedem noi“.

Consilierul județean Ioan Cojocariu a tăiat din elanul ascunzișurilor, explicând: Dle Crina, dvs știți că pentru orice ban public primit se dau acte doveditoare. Ce rămâne, dacă e, se întoarce înapoi“. „Dar nu le mai vedem, nu mai vedem dacă s-a cheltuit sau nu“, a răspuns Crina. „Trebuie să credeți, în primul rând“, a încheiat Cojocariu.

În pofida opozițiilor, regula „a treia e cu noroc“ s-a aplicat și în cazul votului din CJ, cotizația județului pentru Nedeia fiind aprobată cu 16 voturi pentru, șapte împotrivă și cinci abțineri.

Președintele CJ a răspuns acuzațiilor legate de Nedeia, pe o rețea de socializare: „Cum poți să afirmi că am un interes ascuns legat de afacerea de pe Muntele Mic, al familiei mele – și de asta insist cu Nedeia – când orice om normal la cap și cu puține cunoștințe elementare despre economie sesizează imediat că o concurență reală pentru zona schiabilă de pe Muntele Mic, făcută de un nou proiect, e dăunătoare exact afacerii existente? Cu atât mai mult cu cât proiectul respectiv nu mai îmi aparține ca proprietate. (…) Negocieri penibile pentru câțiva bănuți pot face diferența dintre a avea sau a nu avea șansa să construim ceva deosebit. Pentru Caraș și pentru românii noștri iubitori de sport. Vom face acest proiect pentru că și copiii noștri merită să se bucure de ceea ce avem“.

JCS-Antoniu Mocanu