Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Potrivit șefului județului, Caraș-Severinul va investi cele 620 de milioane de lei care i-au fost alocați prin POR 2021-2027 în drumuri și turism, o parte din bani putând fi pierduți dacă primăriile nu pun umărul la proiecte!

Mai exact, undeva la 38 de milioane de euro avem pentru 41 de kilometri de drum, 27 de milioane pentru turism, cu posibilitatea alocării a 16 milioane pentru Semenic, rămânând o sumă de 11 milioane de euro, bani pentru care administrația județeană așteaptă ca primăriile să pună umărul. La Timișoara, la împărțeala banilor între cele patru județe ale vestului, „pe lângă trecerea în revistă a lucrurilor bune făcute de Reșița cu alocările către ea a importante sume europene, s-au pus la punct multe alte lucruri, spune Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, prezent la eveniment. Printre ele, alte două extrem de importante. Primul, 108 milioane de euro pentru drumurile județene din cele 4 județe. Aici stăm cel mai bine. Suntem cei mai avansați cu documentele. Așteptăm proiectul tehnic început în vară. Nu cred că se mai poate schimba ceva și vom fi primii care vom semna cu ADR Vest pentru finanțarea europeană de 38 milioane de euro pentru 41 de kilometri de drum modernizat. Pe DJ 571, care face legătura dintre Oravița cu Moldova Nouă prin Cărbunari, șantierul va începe la anul. Al doilea punct, sunt cele 69 de milioane euro pe axa de turism, dintre care, iarăși prin înțelegerea partenerilor regionali, am primit 27. Proiecte azi nu mai sunt suficiente, de vreme ce domeniul schiabil Nedeia iese din discuție din cauza unor motive stupide. Rămâne proiectul Semenic. Singurul matur, cu posibilități reale de accesare, căruia i se pot aloca 16 milioane“, a adăugat Dunca.

Șeful administrativului județean a vorbit și despre banii europeni pe care județul ar putea să-i piardă, dacă administrațiile locale nu pun umărul la proiecte: „Celelalte 11 milioane euro disponibile pentru Caraș-Severin, azi, sunt neacoperite de proiecte serioase, fezabile, cu început și capăt. Motiv pentru care fac un apel primăriilor să tureze motoarele și să vină cu cereri argumentate. În caz contrar, vom pierde și acești bani“.

JCS-T.K.