Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Campania este iniţiată de Ministerul Sănătăţii la nivel naţional şi se va desfăşura până la sfârşitul lunii februarie 2019.

Ca în fiecare an, în sezonul rece, Ministerul Sănătății asigură vaccinarea gratuită a unui important segment de populație. Asta ţinându-se cont că gripa este o boală infecţioasă acută, cu un potențial epidemic crescut. Infecția gripală poate avea un spectru larg de manifestări clinice, mergând de la o ușoară răceală (simptome de guturai) până la pneumonie severă, în unele cazuri soldându-se chiar cu decesul bolnavului. În special persoanele în vârstă și cele foarte tinere, pacienții cu boli cronice (respiratorii, cardiovasculare) sunt predispuse la apariția complicațiilor gripei. Cea mai eficientă măsură de control a bolii și de prevenire a apariției complicațiilor este reprezentată de imunoprofilaxia cu vaccinuri gripale, redefinite în fiecare an de Organizația Mondială a Sănătății, pentru a reflecta modificările antigenice ale tulpinilor circulante de virus.

În Caraș-Severin, pentru sezonul 2018-2019 au fost identificate mai multe categorii de populație considerate că prezintă risc: 2196 de persoane cartagrafiate, cu vârste între 6 luni și 64 de ani, cu afecțiuni medicale cronice permanente, pulmonare, cardiovasculare, diabet zaharat, astm, HIV; 473 de gravide cartagrafiate; 1776 de medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar din spitale, ambulatorii, instituții de ocrotire; 418 adulți și copii rezidenți în instituții de ocrotire socială sau care acordă îngrijire la domiciliu; 7703 persoane cu vârste de peste 65 de ani.

La nivelul județului au fost cartagrafiate, în contextul campaniei de vaccinare, care se termină la sfârșitul lunii februarie 2019, un număr de 12566 de persoane. Pentru acestea DSP a primit 9960 de doze de vaccin. Până la începutul lunii decembrie au fost vaccinate 8972 de persoane din grupele de risc, dintre care 3162 de persoane cu vârste de 65 și peste 65 de ani. Populaţia este avertizată prin această campanie de informare asupra consecinţelor nevaccinării, vizate fiind, în principal, categoriile cu risc.