Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Primarul Felix Borcean știe deja care sunt obiectivele de investiții pentru acest an, iar asfaltarea străzilor și reabilitarea unităților de învățământ se află în capul listei. Fondurile necesare vor fi asigurate atât din bugetul local, cât și din proiectele europene pe care municipalitatea le va accesa!

„Am o hartă a tramei stradale din Caransebeș cu starea actuală a drumurilor, acolo sunt desenate în culori diferite porțiunile care nu sunt asfaltate deloc, care sunt într-o stare mai proastă și cele care sunt așa cum trebuie sau, mă rog, aproape cum trebuie, că niciunul nu-i perfect. La capitolul Investiții se vor încadra acele tronsoane de stradă care nu sunt asfaltate în momentul de față, sunt investiții prioritare pe anul acesta, vorbim de câțiva kilometri de drumuri. Vreau să finalizez Valea Cenchii și Teiușul, să închidem cele două cartiere, porțiunea de la intrarea în cartier și închiderea inelului cu Teiușul. De asemenea, cartierul Racoviță cu toate ramificațiile și extinderile, dar o să fim foarte atenți ca pe acele tronsoane să fie introduse și rețelele de apă și canalizare”, a explicat edilul Caransebeșului.

În vizorul administrației locale se mai află și intrarea pietonală în cartierul Pipirig, de la parterul blocurilor de pe partea stângă, începând de la scări, un traseu pietonal foarte degradat, care nu a mai suferit nicio modificare din anii 80.

La capitolul școli, Generală 8 și Liceul “Dacia” sunt prioritățile începutului de an, mai ales că la școala gimnazială din Cazărmii acoperișul stă să cadă și doar lipsa zăpezii n-a dus la situații mai grave.

„Pe fonduri proprii, cu toate că avem depus un proiect pentru Generală 8, ne gândim să refacem acoperișul care este într-o situație destul de proastă, bine că nu ninge, că aveam emoții. Există și o perspectivă de finanțare europeană de circa 3 milioane de lei, cu cofinanțare de minim 10 la sută, și cu cât cofinanțarea este mai mare, cu atât punctajul și gradul de reușită cresc. Cele două licee istorice ies din calcul pentru că nu se pot face lucrări de genul acesta și atunci, în prima fază, ar fi Liceul <<Dacia>>. 3 milioane de lei nu e foarte mult, dacă ne gândim că doar fațada, și nu toată, de la Pedagogic a costat 2,5 milioane, iar la <<Dacia>> vorbim de izolări termice, acoperiș, instalații termice, dar venim și noi cu 20 la sută, suma crește și cred că o să reușim să reabilităm din punct de vedere energetic liceul”, a precizat Borcean, acesta adăugând că mai este în plan „și reabilitarea fostei cantine și fostei biserici din Pipirig, care aparține de Liceul <<Decebal>>, care va fi o sală de sport, probabil pentru judo”.

JCS-R.M.