Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Constructorul, asocierea Axela Construcții SRL & Group DCM SRL, are la dispoziție o lună pentru a termina o lucrare din care a executat sub 40%!

Problemă a fost analizată recent de prefectul Ioan Dragomir împreună cu șeful secției Drumuri Naționale Caransebeș, Ioan Boba. Situația este cu atât mai neplăcută cu cât, cel puțin la momentul analizei în cauză, constructorul nu avea lucrări în alte județe la care să fi lucrat concomitent cu cea din Caraș-Severin. Cum stadiul lucrărilor nu dădea motive de optimism, și nu dă nici acum, prefectul afirma că va discuta cu reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara în vederea găsirii de soluții pentru finalizarea acestei lucrări în termen. E însă greu de crezut asta, după cum afirma și Ioan Boba la momentul respectiv.

Discutând cu reprezentantul DRDP Timișoara, Alina Sabău, am înțeles că lucrarea a demarat pe 27 aprilie, termenul de finalizare fiind de șase luni. „Până la finalul actualei perioade contractuale, constructorul are dreptul să ceară prelungirea duratei de execuție justificând motivele. Unul dintre motive ar putea fi că a plouat foarte mult. Dacă se constată că are dreptul să ceară prelungirea, o va obține. Apoi, dacă se constată că nu respectă nici noul termen, poate intra la penalități de întârziere”, am aflat de la Alina Sabău.

DRDP Timișoara a atenționat în mod repetat constructorul pentru mobilizare slabă și ritmul scăzut. De asemenea, i s-a solicitat luarea de măsuri pentru ca respectivul sector de drum să fie adus la o stare de fiabilitate corespunzătoare. Însă, atâta timp cât constructorul este sub contract, e greu de spus ce se va întâmpla mai departe întrucât, cel puțin teoretic, în luna care urmează acesta poate dispune măsuri pentru a încheia lucrarea la termen. Deocamdată însă, pe tronsonul respectiv se circulă cu 40km/h, lucrarea aflându-se la stadiul fizic estimat de 38%, procent foarte scăzut conform Alinei Sabău.

Reprezentantul DRDP Timișoara s-a referit și la lucrările de reabilitare prevăzute a fi executate la centura Caransebeșului, lucrări aflate de asemenea în atenția prefectului Ioan Dragomir. De ceva timp, pentru acest obiectiv este în lucru o expertiză pentru identificarea deficiențelor de la fața locului și stabilirea soluțiilor de remediere a acestora. „Până acum s-a întocmit doar un raport preliminar, expertiza fiind încă în lucru întrucât este nevoie și de un studiu geologic. În zonă au fost efectuate diverse lucrări, însă acestea au statut provizoriu, nefiind lucrări de reabilitare”, a încheiat Alina Sabău.

Contractul pentru obiectivul „Consolidare DN 57 km 137+500 – 152+990 Nicolinț-Oravița“ a fost semnat la finele lunii martie, câștigătoare fiind asocierea Axela Construcții SRL & Group DCM SRL, la prețul de 23.971.265,09 lei fără TVA.

JCS-Ionel Ivașcu