Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Licitația pentru proiectarea drumului de mare viteză Craiova-Lugoj a fost publicată, la 1 iunie, pe SICAP, informează ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă. Lungimea estimată a tronsonului este de aproximativ 250 de km!

„Licitația are la bază noul caiet de sarcini, cu termene și plăți mult mai clare, care să nu mai rezulte în sincope la derulare. Profilul drumului, autostradă sau drum expres, va rezulta din analiza cost-beneficiu, el putând să varieze pe sectoare, în funcție de costuri și dificultatea terenului”, precizează ministrul Transporturilor. Cătălin Drulă mai arată că din contract va reieși un studiu de fezabilitate cu grad foarte mare de detaliu, așa-numitul „preliminary design” (proiect tehnic „preliminar”), astfel încât o licitație design&build ulterioară să aibă majoritatea riscurilor (de ex. geotehnice) eliminate, dar să permită inovație și adaptare la tehnologia constructorului.

Despre susţinerea acestui drum s-a vorbit mereu în Caraș-Severin și Banat, în sensul în care autostrada A6 s-a oprit în centura de la Lugoj de foarte mulți ani, iar de la Lugoj la Orșova se circulă în aceleași condiții binecunoscute. „Cel mai probabil drumul se va construi de la Lugoj, pe partea vestică a actualului drum european, iar înainte de Caransebeș va traversa zona colinară Zlagna, Valea Timișului, Vălișoara, Ilova spre Rusca Teregova, dar aceste detalii se vor definitiva în funcție de relief și detaliile tehnice ale constructorilor“, spunea în urmă cu ceva vreme senatorul Marcel Vela.

Valoarea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic este cuprinsă între 107 şi 127 de milioane lei, fonduri europene, caietul de sarcini fiind configurat mult mai clar pentru a asigura derularea proiectului fără sincope, a mai spus astăzi, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook.

Ce n-a mai spus ministrul Drulă e că pentru proiectare termenul este de 3 ani și 7 luni, doar pentru întocmirea studiului de fezabilitate fiind nevoie de 3 ani. În cel mai fericit caz, fără contestații și alte probleme, licitația pentru execuția lucrărilor ar putea fi demarată în 2025!

JCS-N.C.