CARAȘ-SEVERIN – Este în curs constituirea unui ADI care să transforme stațiunea în una de interes național. În prezent, în zonă sunt trei stațiuni de interes local, anume Semenic, Gărâna și Secu!
Însă o stațiune de interes național va schimba foarte mult datele în privința finanțării, pentru că vor putea fi accesați mai mulți bani din mai multe surse europene și naționale. Luminița Munteanu, arhitectul-șef al județului, a identificat o oportunitate de a transforma Semenicul într-o astfel de stațiune, idee pe care primarul Reșiței, Ioan Popa, o consideră ca foarte bună. Aceasta stă la baza constituirii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Schi arena Văliug-Gărâna-Semenic”, formată din primăriile Reșița, Văliug, Brebu Nou și Teregova, ADI care cuprinde tot arealul cu interes în zonă. Fiecare primărie trebuie să aprobe în consiliul local participarea la acest ADI, lucru pe care aleșii locali reșițeni l-au făcut în recenta ședință de consiliu local. „Este doar începutul unui drum care sper să se finalizeze cu succes.”, afirma Ioan Popa cu acest prilej.
Primarul însă a dat și alte detalii legate de stadiul actual al proiectului aflat în licitație pe SICAP și al cărui termen de primire oferte ar putea fi prelungit pentru că interesul este mare. Primăria Reșița vrea cât mai mulți ofertanți pentru că așa va obține cel mai bun preț. Conform primarului, se pot înscrie trei-patru companii deoarece cam atâtea fac transport modern pe cablu de tip telegondolă și telescaun rapid. Două companii au cerut deja clarificări, una chiar efectuând recent o vizită la fața locului. „Noi avem obligația să facem vizite în teren dacă vor clarificări sau să vadă locația. Unul dintre solicitanți ne-a adresat 43 de întrebări legate de clarificări. Procedura durează pentru că nu vrem să periclităm licitația, ci să dăm timp oricui să vină cu oferte.”, declară Ioan Popa.
În ultima vreme însă au apărut zvonuri legate de interesul Consiliului Județean Caraș-Severin de a cumpăra partea din proiect pe care o deține forul similar din județul Timiș. Zvonurile au ajuns la urechea consilierului local Gabriel Dinu, acesta cerând lămuriri de la primarul Reșiței în ședința amintită. Ioan Popa confirmă cele auzite de Gabriel Dinu. „O poveste destul de tristă” în exprimare proprie, legată de un teren de 5 ha unde este pârtia Slalom Uriaș. Acționari aici erau Consiliile Județene Caraș-Severin și Timiș și Primăria Văliug. „Avem nevoie de acel teren și am solicitat să ni se permită înlocuirea în capitalul social cu bani contra teren. Timișul n-a fost de acord, vor să-și vândă acțiunile. N-am reușit să-i convingem că ar fi stupid ca noi, Reșița, să plătim de două ori, mai întâi acțiunile și-apoi să scoatem terenul. Așa că ne-am arătat interesul de a cumpăra acțiunile lor.”, a explicat primarul Reșiței.
CJ Timiș a făcut o evaluare și, conform legii, prima opțiune de cumpărare o au membrii asociației. Licitația externă se poate deschide numai dacă niciunul dintre parteneri nu vrea să cumpere, ceea ce ar pune Primăria Reșița în situația de a licita cu oricine, iar prețul poate urca inutil. Iată de ce Primăria Reșița și CJ Caraș-Severin au decis ca forul județean să cumpere acțiunile de la CJ Timiș. „După aceea, fiind parte în protocolul pe care-l avem deja cu Primăria Văliug și Consiliul Județean, vom extrage doar terenul. Acest demers este necesar în vederea realizării proiectului. Nu va mai fi niciun partener din alt județ. Îmi pare rău că cei din Timiș nu au înțeles importanța acestui obiectiv și faptul că timișorenii ar fi principalii beneficiari când vor merge la munte pentru că suntem cel mai aproape de ei.”, a încheiat Ioan Popa concluzionând: „Asta-i viața, mergem înainte!”
JCS-Ionel Ivașcu
Foto: Prietenii Munților