Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – E vorba despre firmele importante din judeţ, aflate pe lista actualizată a Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF!

La finele lunii noiembrie 2023, prin Ordinul 1945, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a modificat criteriile de selecţie a contribuabililor mari şi mijlocii din ţară (în vederea administrării lor din punct de vedere fiscal), implicit şi lista acestora, valabilă cu 1 ianuarie 2024. Administrare însemnănd că raportările acestora nu ajung în aceleaşi loc cu cele ale întreprinderilor mici şi ale persoanelor fizice, cât şi că taxele plătite ajung în alte conturi, ceea ce produce o anumită stare de spirit la nivel local. Subiectul „mari contribuabili“ (câţi, care sunt şi ce taxe virează) e unul îndeobşte învăluit în mister de vreme ce, în cadrul unei şedinţe a Comisiei de Dialog Social din vara trecută, şeful AJFP-CS, Doru Cozma, răspundea unei întrebări pe această temă că: „Nu avem informaţii. Nici despre salariaţi, nici despre cât declară, nici despre cât plătesc!“

Noua listă a ANAF vine să lămurească cel puţin partea cu numărul şi numele acestora. Potrivit datelor despre perfomanţele lor economice, provenind din alte surse publice, cei zece mari contribuabili din judeţ au realizat împreună o cifră de afaceri de aproape 1,7 miliarde de lei în 2022. 1 miliard de lei cifră de afaceri au cumulat cele două mari firme active în zona Caransebeş: SE Bordnetze din Buchin cu 759,1 mil. lei (în scădere cu 7,3% faţă de 2021), în timp ce TMD Friction Romania din Caransebeş a raportat 311,1 mil lei (în creştere cu 20%). Cinci din cele zece mari firme din judeţ îşi au sediul în Moldova Nouă: Delphi Packard Moldova Nouă, deşi fără activitate în 2022 a fost menţinută pe listă pe criteriul apartenenţei la un grup fiscal, celelalte patru cu o cifră de afaceri cumulată de 215,8 mil. lei având sediul la aceeaşi adresă: Alex Instal & Steel, Auto Alex, Torma Forest şi Torma Imobconstruct. Cu sediul în Reşiţa sunt două societăţi mari: Miruna International Impex (209,6 mil. lei) şi TMK Hydroenergy Power (54,8 mil. lei). Collini Com (141,3 mil. lei), singura din Bocşa, a realizat cea mai mare creştere a profitului faţă de anul precedent (649,6%), în timp ce Torma Forest a realizat cea mai mare creştere a cifrei de afaceri (268,7%).

Din cele zece companii, cea mai eficientă a fost TMK Hydroenergy Power, care şi-a realizat cifra de afaceri cu un număr mediu de 25 de angajaţi (2,2 mil.lei/angajat). A doua, ca eficienţă, deşi cu o scădere cu 63,6% a cifrei de afaceri faţă de 2021, a fost Torma Imobconstruct, care a realizat 1,67 mil. lei cu un singur angajat. Deşi este, fără îndoială, un mare contribuabil, absenţa de pe lista judeţeană a Artrom Steel Tubes se explică prin faptul că, în urma fuziunii TMK Reşiţa cu TMK Artrom, compania rezultantă are sediul social în Slatina şi se află pe lista din judeţul Olt.

JCS-Walter Fleck