Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Sau expoziție „fulger” pe tema trenului ca inovație fabricată la Reșița și ca subiect de artă!

Este tema evenimentului pe care Biblioteca Germană „Alexander Tietz” l-a găzduit sâmbătă, între orele 16:00-18:00. Bogdan Mihele expune în jur de 40 de fotografii cu locomotive pe abur fabricate la Reșița și aflate în stare de degradare în diverse locații din țară precum Ploiești, Iași, Fetești. Alături de imagini, Bogdan expune și plăcuțe de locomotive din colecția proprie. „Fiind în directă legătură cu oameni interesați de istoria feroviară, printre care dl. Florin Lupescu de la Ploiești, am reușit să aflăm de aceste locomotive și stadiul în care se află. Prin această expoziție, vrem să tragem și un semnal asupra a ceea ce se întâmplă cu patrimoniul feroviar întrucât vorbim despre piese de tezaur aflate în stare accentuată de degradare. Sunt ultimele locomotive pe care le avem, după ele nu va mai fi nimic însă trebuie să lăsăm ceva generațiilor viitoare”, s-a referit Bogdan la expoziția de sâmbătă.

Referitor la cele două locomotive cu abur fabricate la Reșița și aflate la Ploiești, pe care primăria vrea să le aducă „acasă”, am aflat că expertiza necesară asigurării acestora e gata. Dosarul în cauză va fi predat primăriei de către CENAFER, după care demersurile de aducere a locomotivelor la Reșița vor continua.

Alături de Bogdan Mihele, Andrei Bălbărău expune imagini ale tablourilor unor pictori celebri precum Claude Monet, Vincent van Gogh, August Leopold Egg, Paul Cézanne, Adolph von Menzel sau Joseph Turner. „Cred că este o selecție interesantă întrucât este vorba despre pictori celebri care au fost interesați și de tren. Am mers pe ideea de a arăta trenul și în altă viziune, în felul cum alții l-au văzut în alte epoci. Asta m-a făcut curios să văd cum au văzut pictorii trenul în perioada lor apoi am căutat imagini pe care să le putem utiliza”, ne-a vorbit Andrei despre cele 14 imagini în format A4 pe care le arată vizitatorilor. Ideea a fost inspirată de unele dintre diapozitivele pe care le scanează pentru Muzeul Cineastului Amator, al cărui fondator este, diapozitive în acre este arătată industria prin pictură. Iubitorii artei și istorie locului sunt invitați la dubla expoziție.

JCS-Ionel Ivașcu