Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – „Dumnezeu nu e mort”, cartea cu care gazetarul a mers la București, Brașov, Iași, Galați, Târgu Mureș, Cluj sau Timișoara. Recent, autorul și-a prezentat cartea publicului din Reșița, într-un eveniment moderat de Marcel Tolcea, prilejul unei noi interacțiuni vii cu oamenii, ceea ce studioul tv nu poate oferi. În fața camerei, gazetarul simte că vorbește de nebun pentru că n-are cui să se adreseze, iar în televiziune cifrele sunt necruțătoare!

„O carte trebuie să trăiască pe picioarele ei sau, dacă e schiloadă, să moară. Scriitorul nu are dreptul să vină cu explicații după ce a dat drumul unei cărți. Dacă nu reușește cartea să se impună prin ce-ai scris ori nu se-nțelege ce-ar trebui să se înțeleagă, tu nu ai dreptul să vii pe lângă carte și să dai explicați, să faci comentarii”, afirma autorul despre propria-i carte.

O mare dorință i s-a dezvoltat de când făcea emisiunea cu Emil Hurezeanu. Cam de-atunci nu i s-au mai pus întrebări la care să se gândească mai mult de cinci secunde. De aceea vrea întrebări grele, la care să se gândească, satisfacție de care prea puțin a avut parte în ultimii ani. Cam de când a cerut să nu mai fie numit jurnalist, lucru pe care-l evităm și noi, respectându-i dorința. „Având în vedere ce se numește jurnaliști în clipa de față, e pentru mine o înjosire din punct de vedere intelectual, uman și moral să fiu numit așa, ținând cont de ce a ajuns această meserie. E o combinație de entertaineri de la intrarea în bordel, combinată cu propagandăi de doi bani. Nu numesc pe nimeni căci, dac-aș face-o, e ca și cum aș arăta gușterii cei mai proeminenți și nu vreau să le fac serviciul ăsta”, spunea scriitorul-gazetar iubitor de film și tenis de câmp.

În opinia sa, nu e treaba artei să educe, ci a școlii, căci arta trebuie să creeze o stare, să te ia cu ea și să te ducă în altă lume. Despre Ucraina, consideră că este numai un semnal despre întreaga lume. Sunt doar o parte a celor discutate de Cristian Tudor Popescu cu reșițenii. Oare i-au plăcut întrebările publicului? Știe gazetarul care a plecat plăcut impresionat de orașul în care a venit pentru prima dată și în care afirma că vrea să revină.

JCS-Ionel Ivașcu