Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Tribunalul și judecătoriile din județ au funcționat în 2023 cu jumătate din judecătorii prevăzuți în schemă!

Motivul pentru care Secția I Civilă și Secția a II-a Civilă, de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, a obținut calificativul „ineficient“ la indicatorul „rată de soluționare“ îl reprezintă lipsa personalului. Potrivit judecătorului Petru Juca, președintele instanței, „anul 2023 a ridicat probleme dificile de management a resurselor umane în privința posturilor vacante de judecător, Tribunalul funcționând cu cel mai redus grad de ocupare a posturilor din schemă la nivelul tribunalelor, respectiv de doar 53,33%, față de un grad mediu de ocupare la nivel național de 72,06%. Numărul mare de posturi vacante, precum și fluctuația permanentă a judecătorilor au determinat o creștere semnificativă a volumului de activitate pe fiecare judecător și imposibilitatea respectării specializării judecătorilor de la secțiile civile, aceștia având deschise completuri de judecată în ambele secții, fiind nevoiți să asigure și permanența la secția penală în completurile de contestații.“

Exemplificativ, față de 24 de judecători prevăzuți în schema de personal, Tribunalul și-a desfășurat activitatea cu 10 judecători, din care au rămas 9 în iulie (odată cu pensionarea unui magistrat), lor alăturându-se 3 cu delegație. Deși cele 14 posturi vacante au fost scoase la concursul de promovare organizat de către Consiliul Superior al Magistraturii în perioada mai-octombrie 2023, niciun candidat nu a optat pentru vreunul dintre aceste posturi.

Lipsa judecătorilor s-a resimțit și la nivelul celor patru judecătorii arondate. Astfel, la cea din Reșița erau vacante la 31 decembrie 5 posturi (din schema de 11), la Caransebeș 2 (din 8) și la Oravița 3 (din 4). Întrucât și instanța de la Moldova Nouă a ajuns în situația de a funcționa cu un singur judecător, doi judecători ai Tribunalului au fost delegați alternativ în cadrul Judecătoriei până la începutul lunii mai. În medie, fiecăruia dintre judecătorii din județ i-au revenit pentru soluționare 1.404 dosare, cea mai mare încărcătură fiind înregistrată la Judecătoria Oravița (2.542 dosare/judecător), iar cea mai scăzută la Tribunal (840 dosare/judecător).

JCS-Walter Fleck