Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Asta spune consilierul județean Ioan Cojocariu, după ce aleșii județului au discutat fuzionarea azilului din comună cu cel din Reșița!

În prezent, Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu găzduiește 25 de beneficiari, pentru care există 17 angajați pe o grilă de personal de 20 de posturi. Și din cauza numărului tot mai scăzut de beneficiari, care a înregistrat o scădere dramatică în ultimii ani, dar și din cauza costurilor din ce în ce mai ridicate, s-a decis înglobarea acestuia în cel din reședința județului. Astfel, 16 dintre angajați, plus beneficiarii, urmează să fie preluați de Centrul pentru Persoane Vârstnice Reșița, chiar dacă în municipiu costurile întreținerii pe beneficiar sunt mult mai mari decât la Sacu. În comună, adresabilitatea fiind mică, au devenit de nejustificat costurile cu utilitățile, în special cu încălzirea.

În vreme ce consilierul Ioan Crina propunea ca schimbarea să opereze abia de la 1 ianuarie 2025, secretarul general al județului, Darian Ciobanu, a completat că, pentru a se putea face transferurile de personal, s-ar cădea ca noua structură să fie creată ceva mai devreme: „Începând cu data de 1 octombrie sau noiembrie să-l înființăm și, până în 31 decembrie, să funcționeze în paralel, nereorganizate, iar instituția reorganizată, absorbită, Sacu, de către Reșița, să ființeze cu 1 ianuarie.“

„Știu, pentru că sunt aproape de Sacu și cunosc pe mulți din bătrânii ăia, am fost cândva și în Consiliul de Administrație acolo, e un pic de jale, că bătrânii ăia-s crescuți acolo cu copacii lor, cu parcul ăla, a adăugat consilierul Ioan Cojocariu. Când au auzit că vin la Reșița, preferă mai bine să-i eutanasieze, cum au zis ei. Păi eu nu vreau să folosesc acest cuvânt, că nu se permite nici legal, nici nu se poate da. O jale mare când aud că vor fi mutați. Trebuie să vedeți, să fiți foarte delicați aici, ori să se mai păstreze, nu știu cum o să mai fie. Să rămână cât mai vor să mai rămână. Măcar ăia câți mai vor să mai rămână. Vă rog tare mult să luați în considerare acest lucru. Să aveți în grijă, probabil viitorul Consiliu Județean, dar tare, tare mult vă rog frumos să aveți grijă la treaba asta.“

Pentru conservarea clădirii, probabil va fi externalizat serviciul, cale pe care s-ar putea menține și actuala situație a vârstnicilor de la Sacu, mai ales că acolo, cheltuiala per beneficiar este mai mică decât la Reșița.

JCS-A.M.