Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Chestiunea a fost ridicată într-o recentă ședință de consiliu local, la care a fost prezentă pentru prima data și Stana Stepanescu, directoarea Casei de Cultură ,,George Suru”!

Profesoara Sanda Bistrean, o iubitoare de teatru, a fost cea care a constatat că de aproape un an au dispărut lunarele reprezentații ale teatrului reșițean pe scena casei de cultură. Și cum Stana Stepanescu se afla în sală, a profitat de ocazie și a întrebat-o pe aceasta ce se întâmplă: ,,Aș vrea să vă întreb dacă ați prelungit contractul cu teatrul din Reșița sau ați ajuns la un acord? Eu vă rog în numele oamenilor care-și doresc să avem teatru, pentru că de un an noi nu mai avem teatru în Caransebeș!

,,Nu, nu am mai discutat despre treaba asta. A fost foarte obraznic, este destul de greu să discuți cu dl director (Florin Ionescu-n.r.), e foarte…”, a răspuns Stana Stepanescu. Punctele de suspensie au fost completate de primarul Felix Borcean, nici edilul neavând o părere foarte bună despre directorul Teatrului de Vest. ,,Putem să lucrăm și cu alte teatre, nu? Că mie, domnul acesta mi s-a părut cam violent, ca și cum am fi noi forțați să facem contract cu dumnealor, numai că nu m-a luat de păr. Asta nu înseamnă că nu dorim să lucrăm cu ei!”, a precizat Borcean, adăugând că nici publicul caransebeșean nu se înghesuie la reprezentații, sala fiind ocupată doar în proporție de 20 la sută aproape de fiecare dată.

Directorul Teatrului de Vest, Florin Ionescu, are însă o altă părere. ,,Îmi pare rău și-mi cer scuze dacă dl primar a confundat patosul meu în a apăra cauza teatrului cu obrăznicia. Nu mi-aș permite niciodată să fiu obraznic cu un om ales de o comunitate pe care o respect foarte mult. Întâlnirea cu dl primar s-a petrecut în fața catedralei din Caransebeș de Ziua Jandarmilor, când i-am cerut sprijinul pentru a soluționa problema cu dna Stepanescu. La dumneaei m-am dus personal la scurt timp după ce a fost instalată și mi-am exprimat dorința de a continua frumoasa colaborare pe care am avut-o cu predecesorul ei. Am făcut și schimb de numere de telefon și mi-a spus că se mai gândește, dar ulterior nu mi-a răspuns la telefon. Atunci am profitat de întâlnirea cu dl primar ca să-i cer sprijinul. Acesta mi-a promis că va discuta cu dna Stepanescu și că vor face un drum de Reșița, urmând să mă anunțe când va fi asta. Dar asta nu s-a întâmplat. Recent mi-am exprimat dorința foarte puternică de a ține și la Caransebeș câteva zile din cea de-a șasea ediție a festivalului de teatru pentru copii «Lumea poveștilor», așa cum s-a întâmplat și la edițiile anterioare. E un oraș important în județ, iar noi suntem teatrul județului. De aceea am și încercat să ieșim peste tot cât am putut. În privința procentului de 20%, aș vrea ca dl. primar să dovedească asta. Sunt șocat de afirmația sa. Eu pot dovedi cu borderourile de la spectacole că am avut săli arhipline la Caransebeș, fiind puși în situația de a juca două spectacole pentru copii acolo și uneori am lăsat copiii și la balcon. Oameni din Caransebeș vin la teatru la Reșița patru în mașină și ne întreabă când mai venim la Caransebeș. Nu depinde numai de mine căci, dacă ar fi fost așa, nici n-aș mai fi plecat de acolo. Vreau să fac un drum de Caransebeș ca să purtăm discuția pe care n-am avut-o și sper că vom găsi o rezolvare, deoarece cred că teatrul și casa de cultură au menirea de a face cultura accesibilă publicului.”, a precizat managerul teatrului din Reșița, Florin Ionescu.

JCS-R.M.