Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pentru că trebuie să pună de șapte ori pe ordinea de zi un proiect pentru ca acesta să (nu) treacă. Asta mărturisește șeful județului, care vrea să insiste cu achiziția de utilaje pentru toaletări!

Ajutorul dat de AquaCaraș la deszăpezirile făcute pe bune, în zonele cele mai „fierbinți“ ale Caraș-Severinului, a arătat județului cum se pot reduce la jumătate costurile cu acest serviciu. La fel, un mic exercițiu de toaletări de vegetație de pe marginea drumului, făcut pe DJ Reșița-Grădinari a scos la suprafață faptul că băieții deștepți le făceau de opt ori mai scump! Așa că administrația lui Romeo Dunca a încercat, deja de șase ori, să cumpere utilajele necesare pentru deszăpeziri și toaletări – apoi trecând iarna, în proiect au rămas doar cele de toaletări – însă s-a lovit de opoziția stângii de la județ, care a tras inițiativa pe linie moartă. Sau cel puțin așa se credea. Pentru că președintele Consiliului Județean a promis că va face și o a șaptea încercare, în ședința de joi, 30 mai, a forului administrativ. Și asta nu pentru a arăta obrazul lui Crian et co, ci pentru că altfel, folosind tot felul de firme-căpușă pe banul public, din cauza tarifelor astronomice, drumurile județene nu vor putea fi niciodată acoperite de aceste servicii.

Șeful județului ne-a mărturisit intenția atunci când l-am întrebat despre cum evoluează dezvoltarea în Banatul Montan. Pentru că, indiferent dacă e campanie sau nu, în Caraș-Severin forțele politice declară mereu că sunt pentru dezvoltarea județului.

L-am întrebat pe Dunca, acum, ca șef de județ, și înainte, ca om de afaceri, cum a simțit deschiderea forțelor politice din Caraș-Severin pentru dezvoltare? Ne-am referit la inițiativele eșuate, la fel de încercate, precum Nedeia sau drumul forestier de pe Șucu (traseul Muntele Mic-Șaua Jigoriei-cascada și Valea Șucului-Poiana Mărului, spre lac).

„Eu cred că aceste bla-bla-bla-uri merg din 4 în 4 ani. Ați avut dovada vie! Dacă oponenții noștri își doreau proiecte, își doreau să facem mai mult, am fi făcut mai mult, n-ar fi încurcat atât de mult. Sigur, și ei vor să-și dezvolte, și ei vor să-și facă proiectele în modul lor: cu cine consideră ei, cu avantajele pe care le iau ei. Or dacă acest lucru nu se mai întâmplă așa cum și-ar fi dorit, ce poți să faci? Să stai să te uiți cum trec banii și se duc către asfalt, către drumuri, către cetățeni și să fluieri a pagubă că nu-ți mai intră nimic din parandărăt înapoi? Și atunci sigur că «Haide să blocăm, să arătăm județului că Dunca nu face!» Păi cum să facă Dunca, dacă trebuie să pună pe ordinea de zi de șapte ori un proiect ca să treacă. Nu? Asta este. Și tot n-a trecut! Pentru că ei știu clar, își urmăresc interesele. Care era problema? Mai trece o lună, suntem cu banii în cont, buruienile pe marginea drumului cresc. Noi nu putem să rezolvăm, cu banii pe care-i avem, toate toaletările din județ. Nu avem cum, este imposibil! Niciodată! Prefer să pun asfalt, decât să curăț marginea drumului, pentru că nu pot să o fac în modul cel mai ieftin. Nici nu știu cât costă exact, pentru că n-am fost lăsat să încerc așa cum cred eu să văd care e diferența. Am văzut că putem reduce la jumătate costurile lucrând cu AquaCaraș, spre exemplu, la deszăpezire, și am fi putut să facem același lucru și la toaletări. Eu tot sper că o să pun și pe ordinea de zi a ședinței viitoare, că dacă avem aprobarea, mai câștigăm o săptămână sau două.“

JCS-A.M.