Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În 1785, poetul și istoricul german Friedrich Schiller compunea „Oda bucuriei”. Poate titlul ei nu spune mare lucru însă, dacă completăm că Oda lui Schiller este astăzi imnul Europei, dintr-o dată o cunoaștem cu toții. Din piepturile acestor micuți, bucuria a răsunat în centrul Reșiței cu prilejul evenimentului prin care Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” a marcat Ziua Europei!

Este o tradiție care, în 2022, a depășit cadrul liceului, implicând eforturile elevilor de la școlile din oraș. Alături de ei, părinții, bunicii, colegii, prietenii și cetățenii unui oraș parte a Europei. Toleranța și pacea sunt valori comune ale Europei, de care să ne bucurăm în spațiul românesc.

„Pentru că Europa înseamnă libertate de mișcare, a merge în spațiul ei fără a fi îngrădiți de nimeni, înseamnă libertatea cuvântului de a spune ce ai pe suflet. De aceea Ziua Europei trebuie sărbătorită așa cum se cuvine, mai cu seamă că trăim vremuri nu atât de plăcute cum ne-am dori”, sunt aspecte pe care primarul Ioan Popa le-a punctat în cele câteva cuvinte adresate atât tinerilor, dar și celor mai puțin tineri care luni au colorat spațiul din fața primăriei. Tinerii n-au trecut prin ce-au trecut vârstnicii și probabil mai au rezerve în a înțelege ce înseamnă Europa pentru noi toți. De aceea, Ioan Popa sugerează părinților ca, din când în când, să le spună copiilor despre cum a fost, ca să înțeleagă de ce astăzi e mult mai bine.

Data de 9 Mai are însă o triplă semnificație, evocată de prof. Florica Molnar, director adjunct la „Diaconovici-Tietz” și coordonator al proiectului prin care liceul sărbătorește anual Ziua Europei. „În 1877, România își proclama independența de stat de sub stăpânirea otomană. În parlamentul țării, ministrul de externe, Mihai Kogălniceanu, proclama: «Suntem liberi și independenți, națiune de sine stătătoare». Ce înseamnă asta pentru o națiune? Ceea ce suntem noi astăzi. În 1945, se semna încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial. Dar memoria lumii e scurtă pentru că, după 77 de ani, ne aflăm în situația de a mai proclama o dată pacea. În 1950, șase țări au fondat Uniunea Europeană, ajungând astăzi la 27, între care am inclus și Ucraina în semn de solidaritate pentru acest popor”, le-a vorbit doamna Molnar celor prezenți.

Și, pentru că „vraja ta aduce iară pe popor lângă popor”, după cum sună versurile Odei lui Schiller, elevii, îmbrăcați în costume naționale ale popoarelor bătrânului continent, au adus în centrul Reșiței colțișoare de Europa. Standuri cu produse gastronomice ale diverselor popoare au însemnat câte un colț de Ucraina, Italia, Germania, Spania, Suedia, Grecia, Ungaria etc. Pentru că anul 2022 este Anul Tineretului, iar 9 Mai e ziua păcii și unității. „De data aceasta este sărbătoare în oraș. La mulți ani România și Europa! Să trăim într-o Europă a păcii!”, a încheiat doamna prof. Viorica Gârtoi.

„Toţi pe lume fraţi noi suntem când apari uşor în zbor”, răsună bucuria din piepturile elevilor….

JCS-Ionel Ivașcu