Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Consilierii judeţeni au aprobat în şedinţa de vineri o suplimentare bugetară de 17 milioane lei, bani ce urmează a fi alocaţi Registrului Agricol, fondului de excedent bugetar şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

„Practic, ajungem cu datoriile la zi la această unitate spitalicească. De asemenea, s-a aprobat finanţarea a 177 milioane euro pentru Programul Operaţional Sectorial 2 de mediu, care vizează îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi canalizare şi construirea acestei infrastructuri, acolo unde nu există“, a precizat Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Caraş-Severin s-a garantat, pentru S.C. AquaCaraş S.A., cu 30,8 de milioane de lei, o garanţie necesară pentru derularea POS Mediu 1. Eliminarea arieratelor este benefică pentru activitatea Spitalului judeţean, însă aceasta ar trebui să fie coroborată cu o creştere a nivelului la care sunt decontate serviciile medicale prin Casa de Asigurări de Sănătate.

„Sistemul sanitar din România este unul funcţional, în principal datorită profesionalismului cadrelor medicale angajate în instituţiile publice cu paturi, aşa cum este spitalul. La sfârşitul anului 2014, am avut bucuria şi satisfacţia financiară de a primi, din partea Guvernului României, 4,6 milioane lei, ceea ce ne-a ajutat la achitarea facturilor care erau pe arierate. La ora actuală nu mai avem datorii şi ne putem desfăşura activitatea, în condiţii normale. Consiliul Judeţean Caraş-Severin, prin achiziţia de aparatură şi prin punerea în funcţiune a centralelor termice, ne-a ajutat să creştem calitatea medicală, dar şi să facem economii, având în vedere că o economie făcută e la fel de importantă ca şi finanţarea“, a precizat dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Pe de altă parte, subfinanţarea sistemului sanitar continuă din pricină că există cazuri, mai grave ce pot consuma resurse cât zece cazuri normale. Potrivit datelor oficiale, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa tratează multe astfel de cazuri, în condiţiile în care din numărul total de internări, 53% sunt urgenţe.

„Un pacient care trece prin secţia A.T.I. (Anestezie şi Terapie Intensivă – n.r.) şi beneficiază de un program al Ministerului Sănătăţii – care alocă 30.000 de lei pe lună acestei secţii – poate, după 14 zile, să aibă următorul decont de cheltuieli: cheltuieli reale, făcute pe medicamente, investigaţii şi condiţii hoteliere în valoare de 5.200 lei, iar decontarea unui caz de către Casa de Asigurări este de doar 2.170 lei. Asta din cauza indicelui de complexitate a cazului. Iată că există şi vor exista în continuare surse de acumulare de datorii, care, ulterior, se transformă în arierate. Aceste datorii au existat întotdeauna şi se vor mai face. Important este că, prin această sumă, de 4,6 milioane lei au fost stinse arieratele. Aşadar, până când tariful pe caz ponderat nu creşte şi rămâne tot la 1.444 lei, diferenţa dintre suma decontată şi cea cheltuită în mod real va reprezenta un acumulator de arierate şi datorii“, a mai adăugat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.