Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Scrie Ioan Popa după ploile de marți. „N-ai cum să te plictisești în meseria asta!”, argumentează primarul. Asta după ce, într-o discuție telefonică cu unul dintre cei doi ingineri PORR, i-a spus că-i invidiază pentru că, în meseria lor, ineditul e la tot pasul și că, în timp ce spectatorii explică ce și cum trebuie făcut, ei sunt pe teren și trebuie să înscrie!

Primarul însă doar scrie câteva rânduri după o altă zi tumultuoasă. Sau, mai bine zis, furtunoasă, completăm noi. Începută cu întâlnirea cu proprietarii școlilor de șoferi, cu care se stabilește evitarea zonelor de lucru pentru a descongestiona traficul de „elevii” începători.

Urmează planul de acțiune pentru energie durabilă și mediu, strategie obligatorie pentru accesarea de fonduri europene pe energie și climă. Pe șantier, în zona funicularului, apa s-a infiltrat în săpăturile pentru terasamentul liniei de tramvai venind din barbacanele care degajează Dealul Golului. „Probabil vom fora orizontal pentru degajarea naturală a apei care ajunge accidental sub fundația liniilor.”, scrie primarul.

După ploaia de marți, Govândariul e analizat atent pentru îmbunătățirea colectării apelor. „Găsim soluții și le vom pune în practică, inclusiv între Mol și OMV!” Decidem să înlocuim și căminele din carosabil în Govândari, acolo unde, după frezare, s-au mai găsit vreo 150 peste cele 185 din proiect. Vom folosi cămine inteligente, mai scumpe, dar care nu troncăne la fiecare trecere!”, detaliază primarul soluțiile gândite.

Pentru ca, spre seară, să descopere că Arhimede e viu. La pasajul TMK s-a decis instalarea unui bazin pe post de „rezervor”, care să colecteze apa de ploaie atunci când canalizarea din pasaj nu face față. Ploile de marți au împins bazinul în sus, ca pe o cutie de chibrituri. „Nu-i bai, mâine (miercuri-n.r.) o luăm de la capăt!”, încheie Popa, de meserie inginer TCM-ist.

JCS-I.I.