Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este întrebarea pe care şi-o pune primarul Reşiţei, Nelu Popa, regretând faptul că PNL a pierdut portofoliile Dezvoltării, Fondurilor Europene şi Transporturilor!

Chiar dacă liberalii cărăşeni sunt, la nivel naţional, pe a opta poziţie la rezultatele alegerilor, cifrele nu s-au reflectat în vreun portofoliu ministerial. L-au pierdut şi pe ministrul de Interne, însă se bazează pe alţi oameni care activează în Executiv.

Primarul Reşiţei, Ioan Popa, s-a declarat mulţumit pe de o parte, pentru că liberalii au obţinut totuşi nouă din cele 17+1 ministere: „Da, am avut un ministru plin, pe Marcel Vela, la Ministerul de Interne. Da, în condiţiile în care, din 17 ministere rămâi cu nouă, pentru că celelalte au trebuit împărţite cu ceilalţi doi parteneri, evident că devine mult mai dificil să ai un ministru în conjunctura actuală. Deşi Partidul Naţional Liberal, la nivel de filială Caraş-Severin, a obţinut locul 8 naţional. Eu sper în primul rând ca Marcel Vela să-şi facă treaba în Parlament, în camera superioară, la Senat. În acelaşi timp, sper să rămânem cu nişte miniştri secretari de stat, care ar fi un câştig. Spre exemplu, vă spun că Andrei Ungur a fost pentru mine o surpriză plăcută, omul ăsta ştie lucruri, a învăţat foarte repede lucruri la Bucureşti şi prin intermediul lui am reuşit să rezolvăm multe problematici de natură administrativă, de la Bucureşti“.

Edilul a subliniat că Andrei Ungur nu este singurul om pe care-l are judeţul la Bucureşti. „Până la aceste negocieri (pentru Guvern – n.r.), cu ministrul de Interne, cu Andrei Ungur, cu Horia Irimia, cu Dan Stan – Dumnezeu să-l ierte! –, cu Magda Lungu şi cu alţii, am avut câteva persoane acolo. Până la urmă nu contează numărul, ci calitatea“.

Întrebat dacă judeţul are în Guvern oameni cu pregătirea necesară, edilul a dat propriul exemplu: „Şi eu am fost inginer TCM-ist şi am făcut macaroane cu destul de mare succes, deşi n-aveau niciun clin macaroanele cu construcţia de maşini. Dar uite că producem zece mii de tone de paste“.

Legat de componenţa noului Guvern, Nelu Popa spune că împărtăşeşete „acelaşi regret pe care îl are şi Ilie Bolojan la Oradea, şi îl are şi Emil Boc la Cluj. Am comunicat pe tema asta, ei au fost şi în Biroul Politic Naţional, zilele trecute, tot pe tema asta. Cred că a fost o eroare faptul că am pierdut trei ministere esenţiale. Mă refer la Ministerul Dezvoltării, la Ministerul Fondurilor Europene şi la Ministerul Transporturilor. Am avut doi miniştri extraordinari acolo, pe Boloş şi pe Bode. Şi din aceste trei ministere care sunt de dezvoltare şi care gestionează fonduri, fie ele europene sau naţionale, ne-am trezit cu Ministerul Muncii, unde nu putem decât să ne luăm topoare cu pensiile, cu salariul minim pe economie şi cu altele. Ne-am trezit cu Ministerul Educaţiei, unde suntem blamaţi non-stop de ani de zile şi cu un ministru controversat“.

Chiar şi aşa, nu aduce vreun reproş celor de la USR, în care are încredere: „Eu îi cunosc şi pe Ghinea, şi pe Dragoş Pâslaru, sunt oameni de calitate şi acolo. Mie mi se pare doar ciudat că am cedat aceste ministere care gestionau resursă financiară foarte importantă, nu din punct de vedere al dirijării ei spre cineva, ci doar din punct de vedere al faptului că Boloş, spre exemplu, este om care vine din Autorităţi de Management, din ADR-ul de Cluj, şi a făcut o treabă extraordinară în minister. Şi până vine altul, până înnoadă din nou lucrurile, pierdem timp. Sper ca alianţa asta să funcţioneze, sper ca lucrurile să meargă cel puţin în maniera în care au mers în ultimul an. Şi eu vă spun din interior că lucrurile au mers foarte bine din punct de vedere al legislaţiei în ceea ce priveşte dezvoltarea sau atragerea de sursă financiară“.

Nelu Popa a subliniat că acum nu caută vinovaţi, însă „eu doar sunt uşor dezamăgit de faptul că primarii – în special cei care au performat, din Ardeal, din Transilvania şi Banat – nu prea au fost consultaţi în această acţiune. Dacă primarul Dominic Fritz de la Timişoara a fost chemat la Bucureşti, s-a urcat în avion şi s-a dus să vadă care e treaba acolo, pe mine nu m-a chemat nimeni, de exemplu, şi consider că nu e bun acest lucru. Atunci când vii în teritoriu şi ai nevoie de voturi, şi te bazezi pe nişte oameni acolo, şi-i baţi prieteneşte cu palma pe umăr, e bine să-i chemi şi când se hotărăşte cine conduce destinele unui Guvern“.

Edilul nu crede nici vorbele care circulă prin târg, cum că liberalii ar fi renunţat de bună voie la cele trei ministere, de teamă că nu vor fi bani: „Noi avem deja sumă alocată certă, de 80 şi ceva de miliarde de euro. Cum să nu fie bani? Sunt bani! Nu există această îngrijorare! (…) Nu ştiu, nu-mi explic ce s-a întâmplat şi de ce nu am fost consultaţi“.

Cât despre vreo fisură între liberalii de la Centru şi cei din alte părţi, Nelu Popa crede că e o meteahnă veche: „Eu cred că această disensiune sau această divergenţă de opinii nu e o noutate. Ea există în Partidul Naţional Liberal de mai multă vreme. Acuma este mai vizibilă pentru că au apărut câteva voci şi câteva nume care nu mai pot fi date la o parte şi trebuiesc luate în seamă. Adică performanţele Clujului, ale Oradiei, ale Alba-Iuliei, Aradului, Reşiţei, ale Caraş-Severinului trebuiesc luate în seamă, nu mai pot fi bagatelizate. Şi noi fiind mai departe de Centru, de capitală, se pare că vocea noastră nu se face aşa bine auzită“.

JCS-Antoniu Mocanu