Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Edilul a explicat cum a reuşit să înveţe de la alţii să redimensioneze schema de personal, aerisirea permiţându-i să majoreze salariile celor care au meritat acest lucru!
Şeful administrativului reşiţean şi-a amintit cu oarece amărăciune de vremea când a venit la Primărie şi avea un salariu ce depăşea cu puţin 3.000 de lei, în timp ce unii directori de structuri din subordine aveau de câteva ori mai mult. Şi spune că a reuşit să înveţe de la alţii, din exemplele de bune practici pe care le-a avut de la Oradea, Cluj, Alba Iulia şi Arad, pe care le-a îmbinat şi le-a adaptat Reşiţei, rezultatele fiind impresionante până şi pentru cei de la care a luat lecţii.

„Îmi aduc aminte, încă de pe vremea când eram în privat, de un slogan al multinaţionalelor care au sau au avut succes: «Think global, act local»; Gândeşte global, dar acţionează local. Evident că majoritatea reţetelor de bune practici sau de succes trebuie adaptate la posibilităţile şi necesităţile unui oraş sau municipiu. Noi credem că la Reşiţa avem o echipă! Un colectiv tânăr şi inteligent – şi când spun tânăr, pun ghilimelele de rigoare –, astfel încât să putem să adaptăm oraşului nostru ceea ce vedem în altă parte. Cred că reţeta asta este: să poţi să gândeşti şi să nu aplici mot a mot, cum zic francezii, cuvânt cu cuvânt, tot ce ai găsit“.

Şi chiar dacă nu schimbase demult macazul între mediul privat şi administraţia publică, reuşita echipei lui Nelu Popa a atras curiozitatea şi interesul altora: „Aici v-aş da un exemplu anecdotic, cu riscul că divulg o discuţie cu un prieten foarte bun, cu fostul primar de Alba Iulia. Eu mi-am format o echipă de patru inşi când s-a schimbat modalitatea de a lucra în organigramă, acum vreun an şi ceva. Şi am pus patru colegi de-ai mei pe drum şi le-am zis: Vă duceţi la Alba Iulia, la Cluj, la Oradea şi la Arad şi vedeţi cum procedează ei, şi veniţi acasă. Atunci când s-a făcut un fel de reorganizare a funcţiunilor în primării, ni s-a dat dreptul să regândim un pic salarizările, funcţiunile şi aşa mai departe. Pentru că – ţin minte şi n-o să uit – eu când am venit în Primărie aveam 3.200 de lei salariu şi erau directori de direcţie sau de investiţii care aveau de trei ori salariul meu. Era o stupizenie, în fine, irelevant, nu ăsta e subiectul. Ei bine, şi după ce am făcut trip-ul (excursia-engl.) ăsta cu colegii mei şi ne-am întâlnit – vreo două săptămâni am stat să reorganizăm un pic Primăria – am mai redus din posturi, am zis: mai bine să fie mai puţini şi mai bine plătiţi, decât să fie mulţi şi degeaba. Şi am făcut o reorganizare, am trimis-o la ANFP, la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, ne-a aprobat-o şi am pus-o în practică. După vreo trei luni, mă sună Mircea Hava de la Alba Iulia şi spune: Măi, Nelu, zi şi mie care e firma de consultanţă cu care ai făcut reorganizarea, că am auzit că ţi-a ieşit bine şi aş vrea să îi contactez şi eu, să-i angajez. Zic: Mircea, eu am făcut în felul următor: am trimis oamenii la tine, la Cluj, la Oradea şi la Arad, am luat ce am considerat noi de cuviinţă şi am făcut. Domne, glumeşti, n-ai avut firmă? Nu domne, n-am avut nicio firmă de consultanţă! În consecinţă, da, domne, iei ce vezi de bune practici, dar le mai şi adaptezi un pic ca să ţi se potrivească“, a încheiat şeful administrativului reşiţean.

JCS-Antoniu Mocanu