Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În cadrul unei conferinţe de presă susţinută recent la Reşiţa, primarul Nelu Popa şi omul de afaceri Romeo Dunca aruncau cu săgeţi spre Consiliul Judeţean pentru faptul că administraţia judeţeană ar fi refuzat achiziţionarea unui computer tomograf la Spitalul Judeţean, în cadrul unui proiect transfrontalier româno-sârb.

„În 2017, Anca Lolescu de la BRCT a semnat la Consiliul Judeţean un proiect transfrontalier cu sârbii, Timișoara și Reșița pe medicină. Reșița avea alocat pentru SJU 2,8 milioane euro, din care 370 de mii pentru un computer tomograf nou-nouț. În septembrie 2018 s-a semnat contractul de achiziție pentru acest tomograf. La transfrontalier, față de POR, banii se dau de către beneficiar și apoi te duci cu recipisa la Anca Lolescu și ti-i plătește. Adică 370 de mii trebuiau bugetați de CJ, plătiți și apoi luați înapoi. Suntem în septembrie 2020, expiră contractul și încă nu s-a achitat acest computer tomograf. Și pierdem sumele primite, atenție! Poate ne spune Silviu Hurduzeu de ce nu a alocat Consiliul Judeţean banii pentru CT-ul acesta nou“, spunea Nelu Popa.

Omul de afaceri Romeo Dunca, candidatul PNL la Consiliul Judeţean, întreba de ce nu s-a luat credit de 370 de mii de euro să plătească tomograful, să-l rezolve și banii veneau înapoi! „Pentru că experiența de a lua credite o au, pentru că au garantat un credit de 5 milioane de euro cu care s-au plătit lucrările către firma dlui Bejeriță, deci știu cum trebuie făcut și au plătit deși existau și facturi ale Hidroconstrucția scadente și neachitate“, a precizat Dunca.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, a făcut precizările necesare în privinţa tomografului respectiv, spunând că întârzierea în achiziţionarea aparaturii respective ţine de indeciziile conducerii Spitalului Judeţean, dar şi de succesiunea continuă de manageri la această unitate sanitară: „Suprinzător cum aceste afirmații, legate de asigurarea finanțării Consiliului Județean Caraș-Severin, au fost lansate după terminarea mandatului directorului numit de Ministerul Sănătății la conducerea Spitalului Județean de Urgență Reșița. Prin proiectul <<România Serbia inițiativă comună împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră îmbunătățirea diagnosticării și tratamentul tumorilor maligne>> este inclusă și achiziția unui Computer Tomograf (CT). Titlularul acestui parteneriat este Spitalul Județean de Urgență Reșița care a întârziat luarea unor decizii, inclusiv privind avansarea de fonduri pentru aceste achiziții, dată fiind succesiunea de manageri ai acestei unități spitalicești. Numirile pentru această funcție au fost făcute de Ministerul Sănătății, nu de Consiliul Județean Caraș-Severin“.

Mai mult, şeful judeţului a reamintit sumele de bani alocate de instituţia pe care o conduce Spitalului Judeţean. „Consiliul Județean Caraș-Severin a alocat, doar în acest an, Spitalului Județean de Urgență Reșița suma de 2.194.000 lei din care 1.119.000 lei pentru susținerea proiectelor de investiții, diferența reprezentând-o cheltuieli curente ale unității spitalicești în contextul unei activități susținute pentru combaterea COVID-19. Din decembrie 2018, când, prin Hotărâre de Guvern, a fost alocată suma de 4 milioane lei Spitalului Județean de Urgență Reșița, alte alocări de la bugetul de stat pentru cheltuieli curente și de capital nu au fost făcute. Sumele alocate în acest an de Ministerul Sănătății și pentru care instituția județeană a acoperit cofinanțarea de 10% au fost strict pentru investiții“, ne-a mai spus Silviu Hurduzeu.

JCS-Nina Curiţa

FOTO: Arhivă Caon