Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – La Caransebeș s-au alocat banii pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă pe Legea 350, nu fără discuții în consiliul local. Proiectul propus de primarul Felix Borcean împărțea cei 300.000 de lei pe cele patru mari capitole: activități culturale – 70.000 de lei, activități sociale, educaționale, protecția mediului – 50.000 de lei, proiecte sportive – 100.000 de lei și culte religioase – 80.000 de lei!

Inițial, cei de la PSD au vrut să mai taie din banii pentru biserici, depunând chiar un amendament în acest sens, însă s-au răzgândit cu doar câteva minute înainte de începerea ședinței.

„Eu am un amendament și aș vrea să-l retrag”, a anunțat social-democratul Valentin Dascălu, care propusese inițial o micșorare a bugetului pentru Culte cu 50.000 de lei. Retragerea amendamentului PSD l-a luat prin surprindere pe liberalul Cristi Dragomir: „Consider că așa cum am făcut la comisie, era varianta corectă, oricum bugetul e foarte mic precum un municipiu precum Caransebeșul. Consider că trebuie să dăm Cezarului, ce e al Cezarului, adică copiilor și tinerilor, ceea ce am făcut noi la comisie a fost bine, sunt surprins că dl Dascălu a retras amendamentul, pentru că educația ar trebui să primeze”.

Cei de la USR Plus, prin Dragoş Curelea, au încercat imediat o soluție de compromis, venind cu un alt amendament: „Luăm de la Culte puțin și dăm la Social, Cultele au și Social. Am propus 70.000 de lei la proiectele sociale și 60.000 de lei la Culte. În primul amendament, al PSD, Cultele aveau doar 30.000 de lei, eu nu merg atât de departe”, și-a explicat Curelea amendamentul.

Cum până acum ong-urile și alte entități de acest gen nu au depus proiecte, nu se știe câți bani se vor consuma din cei 300.000 de lei alocați, astfel că primarul Felix Borcean a precizat că se poate interveni oricând pe modul în care se alocă banii, în funcție de solicitări, așa că ar fi bine să se meargă pe varianta propusă de el: „Noi nu am primit până acum solicitări de proiecte, sumele se pot rearanja în funcție de solicitări, așa că vă propun să mergem pe varianta inițială, dacă va fi nevoie, intervenim”. Ceea ce s-a și întâmplat, pentru că la vot amendamentul USR Plus nu a primit decât două voturi, restul consilierilor mergând pe proiectul propus de primarul Borcean.

JCS-R.M.