CARAŞ-SEVERIN – Domeniul schiabil Semenic, care ar genera 2000 de locuri de muncă, a fost adus în discuție, din nou, și în cadrul ședinței Consiliului Județean Caraș-Severin de marţi!
Primarul Ioan Popa s-a prezentat în fața consilierilor județeni pentru a le cere să voteze proiectul de hotărâre ce vizează transmiterea din domeniul public al județului în domeniul public al Primăriei Reșița a unui teren de 1,3 hectare, teren situat pe viitorul domeniu schiabil, într-o zonă în care este prevăzută realizarea unui lac.
„Sunt aici instituțional, noi suntem parteneri într-un proiect de dezvoltare a unui domeniu schiabil, nu este singurul, avem mai multe planuri pe care le realizăm împreună în județul Caraș-Severin și în alte proiecte – spitalul județean nou și calea ferată Timișoara-Voiteni-Stamora Moravița-Voiteni-Reșița. Toate pârtiile sunt orientate spre nord, nu au dispoziție solară, acesta este și motivul pentru care am ales locația. Consiliul Județean Caraș-Severin deține în zona lacului pe care trebuie să-l realizăm, 45.000 mc, e un teren 1,3 ha, primăria l-a identificat, CJ nu avea cunoștință de proprietate, era din 1940, am atenționat, s-a intabulat. Primăria Reșița are 23,5 de ha, obținut printr-un schimb de terenuri prin Hotărâre de Guvern, teren pe care l-am cedat în contrapartidă la Doman. Primăria Reşiţa s-a ocupat de documentație în acest proiect demarat acum 3 ani, a fost un proiect mare, Hurduzeu era la timonă, am avut o colaborare bună, un proces greoi, l-am finalizat, hotărârea de guvern a fost dată în noiembrie 2020“, a precizat primarul Reşiţei.
Nelu Popa a avut grijă, în timp ce le cerea aleşilor judeţeni votul, să spună că, în zona Triaj, Primăria Reșița a pus la dispoziţia Consiliului Judeţean 12,5 ha pentru noul spital judeţean fără să se ceară nimic în schimb. „Vin cu rugămintea să aprobați transferul acestui teren către Primăria Reşiţa dacă doriți să-l amendați, să stipulăm în proiect, n-am nimic împotrivă, că la finalul investiției, în asociere cu compania care va administra domeniul schiabil, intră Consiliul Judeţean cu contravaloarea terenului pe care îl punem la dispoziție acum, n-am nimic împotrivă. Eu, personal, nu cred că e o altă cale decât o societate comercială care să aibă în ea doar entități private. Soluția de administrare e o entitate în care doar noi să fim acționari sau asociați, cele 3 entități, poate fi SRL sau dacă se transformă în SA, oricine vine să pună bani, e binevenit. Am avut discuții la ADR, se va finanța acest proiect care mai are de acoperit aproximativ 32-36 milioane de euro, parțial 10 milioane euro din fondurile de turism de la dispoziția ADR Vest, urmând ca cele 20 și ceva de milioane euro să angajăm un credit BERD sau de la Banca Mondială pe 20-25 de ani. Noi, reșițenii, credem în proiect și mergem mai departe. E un proiect care va genera 3-4 milioane de euro profit pe an, dar aici nu pun ce înseamnă dezvoltarea pe orizontală, de care vom beneficia cu toții, o cotă semnificativă de impozit pe venituri vine la noi, o cota de TVA vine tot la noi, construcțiile care se vor face în zonă, autorizații de construcție, banii vor veni tot la noi“, a mai precizat edilul Reşiţei.
Consilierul judeţean Ioan Crina (PSD) a spus că îl bucură orice inițiativă care nu rămâne pe hârtie, care are luminița de la capătul tunelului, însă a vrut lămuriri. „Vreau să discutăm clar despre domeniul schiabil, despre proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi. Nu-și are locul partea cu spitalul. Găsim înțelegere. Dacă se face, este extraordinar. Aveți concursul nostru total. Eu întâmplător am fost în consiliul de administrație la schi (Schilift SRL), au fost 3 entități, CJ Timiș, CJ Caraș și Primăria Văliug. Eu în 4 ani nu am putut ține ședințe în care să fie statutar, m-am rugat să vină să îl dea în exploatare, domnul primar Popa știe, mi se părea o utopie ca el să stea, a fost o investiție. Nu aș vrea ca și acum să ajungem în aceeași situație indiferent cât de frumos sună. Noi ar trebui, stimați colegi, să votăm sau să nu votăm transferul către Primăria Reșița, care am înțeles eu, deși știam altceva, că este beneficiarul proiectului final. Între Primăria Reşiţa și Consiliul Judeţean există un protocol în care fiecare își aduce aportul pentru realizarea proiectului. Noi cedăm terenurile. Care mai e rolul CJ în realizarea și gestionarea proiectului? Să înțeleg că există un regulament la finalizarea masterplanului de exploatare a terenului?“, a întrebat Ioan Crina.
Primarul Popa i-a răspuns că a avut o întâlnire la ADR cu Sorin Maxim și Adi Mariciuc şi „noi am scos deja la licitație proiectul tehnic și execuție pentru telegondolă, instalație de înzăpezit și lac de acumulare“. „Cu finanțarea de unde?“, a mai întrebat Crina. Nelu Popa i-a asigurat pe aleşii judeţeni că pentru proiectul tehnic banii sunt prevăzuţi în bugetul primăriei, „urmând să discutăm cu câștigătorul când vom semna contractul, în funcție de ce finanțări găsim“.
Crina nu s-a lăsat mai prejos şi a spus că vrea un amendament la proiect: „Eu vreau să fac un amendament ca societatea care va administra, în schimbul terenurilor va participa cu acțiuni sau părți sociale, în caz contrar terenurile revin, ceva de genul ăsta, dacă se poate“. Răspunsul l-a dat secretarul judeţului, Darian Ciobanu: „Noi vorbim de bunurile din domeniul public și de un transfer interdomenial. Ele sunt scoase din circuitul civil. Transferul interdomenial e reglementat expres în lege, beneficiarul e UAT Reșița, nu Primăria Reșița, niciodată nu putem vorbi de o entitate. Ori aici, prin hotărâre expresă ne-au cerut cu titlu gratuit, niciodată cu titlu oneros“.
Consilierul judeţean Ioan Crina a mai întrebat încă o dată: „Care este rolul Consiliul Judeţean? Care?“. Drept răspuns, Popa a îndemnat să se ia creditul jumate-jumate, „şi am rezolvat problema, și atunci suntem parteneri egali“. Nu l-a convins aşa uşor pe Crina care i-a spus că nu are dreptate: „Nu, nu aveţi dreptate, creditul se plătește din veniturile acelei societăți, nu din veniturile primăriei“.
Discuţiile celor doi au fost oprite de preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca: „Să nu plecăm într-o direcție greșită, nu putem să luăm noi creditul, noi avem alte probleme, noi nu avem niciun risc, noi stăm să ne întrebăm prin acest teren putem să deschidem cutia unor venituri, din impozite, vom regăsi în intrările crescute în bugetele noastre. Sigur, putem spune că vrem să fim acționari în societate. Dacă ne luăm riscurile să fim acționari, o să fim după virgulă“.
După ce Nelu Popa a mai fost întrebat câte locuri de muncă generează domeniul schiabil, răspunzând că aproximativ 2.000 de locuri, proiectul privind transferul terenului a fost aprobat cu majoritate de voturi.
JCS-Nina Curiţa