Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – 250.000 de lei vor fi investiți în lucrări de reparații și conservare la castrul de la Jupa, după ce managera Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Diana Țîrdea, a semnat vineri contractul de finanțare la Institutul Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii!

Proiectul „Intervenții de primă necesitate la poarta dinspre Colțul nord-estic și la o porțiune a zidului nord-estic din cadrul Castrului Roman de la Tibiscum, parte a dosarului UNESCO Limes – Frontierele Imperiului Roman”,este unul deosebit de important pentru patrimoniul cultural al Castrului Roman Tibiscum Jupa, fiind derulat de muzeul din Caransebeș în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei.

„Este primul proiect de reparații și conservare la Tibiscum, un sit arheologic la care nu s-a mai intervenit pentru conservare din 1990. Proiectul a fost depus la începutul lunii decembrie 2023, a fost desemnat câștigător la începutul lunii martie 2024 și are ca termen de finalizare luna noiembrie 2024. Se vor urmări elaborarea de soluții de conservare și stopare a ruinării și elaborarea de soluții care să devină exemple de bună practică.”, a precizat Diana Țîrdea, managera muzeului din Caransebeș. Consiliul Județean Caraș-Severin a sprijinit muzeul în obținerea acestui proiect, asigurând cofinanțarea de 10 %, în valoare de 25.000 de lei.

Castrul de la Tibiscum face parte din Ruta Castrelor, proiect promovat la nivel național, cu finanțare prin PNRR, fiind unul dintre sit-urile propuse pe Lista Patrimoniului Mondial Unesco Limes, program multianual instituit în vederea cercetării și valorificării rezultatelor cercetării patrimoniului cultural care a alcătuit frontiera Imperiului Roman.

JCS-R.M.