CARAȘ-SEVERIN – Chiar dacă sulițele aruncate între foștii și actualii oficiali au îmbrăcat aerul glumelor, șeful județului a aderat la ideea primarului Reșiței, potrivit căreia, după o eventuală reorganizare administrativă a țării, vom asista la dispariția consiliilor județene!
Sala de ședințe „Sorin Frunzăverde“ a administrației județene a găzduit, luni, 11 aprilie, festivitățile ce au marcat trei decenii de activitate și existență a Consiliului Județean. Acestea au debutat cu o rugăciune rostită de PSS Lucian, episcopul Caransebeșului, care s-a declarat deosebit de încântat să fie prezent, pentru a doua oară, sub cupola palatului administrativ județean, tot pentru o a doua aniversare, după cea a Instituției Prefectului, de zilele trecute. S-a ținut și un moment de reculegere în memoria celor de la CJ care nu mai sunt astăzi printre noi, iar Ovidiu Roșu, șeful Arhivelor Naționale de la Caransebeș, a prezentat câteva frânturi de istorie.
Din pleiada șefilor CJ prezenți în sală, a impresionat Ilie Mustăcilă, cu un discurs cât se poate de siropos și de spiritual, care însă nu i-a iertat pe foștii parteneri din conducerea județului, aruncându-le în glumă câteva săgeți usturătoare, spre deliciul publicului.
Dr. Iosif Secășan a zugrăvit și el o pagină din istoria CJ, iar chirurgul Romeo Dumitrescu și-a amintit de vremea când județul nu prea primea bani de la Centru, cărășenii fiind văzuți un fel de „boschetari“ ai nației – când opera fără mănuși, iar spitalele nu primeau nici măcar săpun –, și cât de greu a fost să aducă județul acolo unde îl vedem astăzi cu toții.
Impresionante au fost și cuvintele primarului Reșiței, Ioan Popa, care a vorbit despre furtuna care a lovit județul, din cauza lipsei de… smerenie. Pentru că primii investitori care au bătut la porțile Cetății de Foc păreau niște desculți, niște necăjiți, în fața urbei care se mândrea cu vechii coloși industriali, cu mii de angajați fiecare. Ei, bine, furtuna a venit, dar acum se lucrează mult la calitatea vieții, care să țină și să atragă oamenii spre Reșița.
S-au împărțit plachete aniversare celor care s-au perindat prin conducerea județului, dar și diplome de recunoștință angajaților cu state vechi ale CJ CS. PSS Lucian, episcopul Caransebeșului, a apreciat minunata sală care a găzduit evenimentul și a amintit faptul că Sorin Frunzăverde este „pomenit tot timpul, cel care a condus cel mai mult timp această instituție. (…) Bineînțeles, în rugăciunile noastre, la Sfânta Liturghie, Sorin Frunzăverde este pomenit de fiecare dată cu mult respect și recunoștință“. De remarcat faptul că dna prof.univ.dr. Doina Frunzăverde și prof. Rozina Ghiorghioni au fost prezente la festivități, înmânându-li-se distincțiile soților trecuți în neființă.
La final, de după ședință, la un pahar de vorbă, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, a invitat „doamnele prezente de atâția zeci de ani să participe și la dispariția consiliilor județene. De ce? Pentru că sunt de părere că o rearanjare a administrației în România este importantă și necesară, regionalizarea și împărțirea țării în câteva regiuni, și dispariția anumitor UAT-uri, prin asimilarea de către celelalte, acolo unde numărul de locuitori într-o primărie este aproape mai mic decât numărul de funcționari angajați și plătiți ca să le deservească viața“.
JCS-Antoniu Mocanu