Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Timp de o lună, tinerii fotografi vor putea sublinia importanţa ecosistemelor din județ. Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, sub egida Secretariatului Ramsar, de astăzi şi până în 2 martie a.c. se desfăşoară un concurs de fotografii digitale efectuate într-o locaţie din zonele umede din județ, dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani.

Data de 2 februarie a fiecărui an reprezintă, în cadrul calendarului evenimentelor ecologice de interes european și internațional de mediu, Ziua Mondială a Zonelor Umede desemnată pentru a marca semnarea Convenţiei asupra Zonelor Umede, pe 2 februarie 1971, în oraşul iranian Ramsar de pe coasta Mării Caspice. Cu acest prilej, Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin organizează o serie de acţiuni de celebrare şi sensibilizare a publicului asupra valorilor şi beneficiilor aduse de zonele umede, a înţelegerii beneficiilor şi serviciilor furnizate de aceste ecosisteme, dar şi asupra vulnerabilităţii acestora la impactul activităţilor umane. Programul include şi activităţi de educaţie pentru mediu adresate elevilor şi cadrelor didactice din unităţile de învăţământ ale municipiului Reșița.

Judeţul Caraş-Severin are o suprafaţă de de 2.159 hectare zone umede în interiorul Parcului Natural Porţile de Fier – Sit Ramsar din 2011. Aceste zone umede, respectiv Balta Nera, Zona Umedă Ostrov – Moldova Veche, Zona Umedă Calinovăţ, Zona Umedă Divici – Pojejena, adăpostesc o diversitate de specii de păsări şi habitate naturale de importanţă deosebită la nivel naţional, european si nu numai. În cadrul acţiunilor se vor distribui materiale informative despre zonele umede din judeţul Caraş-Severin şi beneficiile pe care le poate avea omul prin protecţia şi conservarea acestui tip de ecosistem.