Caraş-Severin, Romania

SICHEVIȚA – Rețeaua de apă, drumurile comunei și forma fizică a sătenilor, în atenția Primăriei Sichevița!

În prezent, este în lucru o aducțiune gravitațională de apă în care primăria investește 100.000 de euro din bugetul local. Astfel, apa este captată de la un izbuc situat la baza muntelui, este adusă pe o distanță de 3.800 de metri până în bazinul de unde este distribuită spre casele localnicilor, fără a fi nevoie de pompe electrice. „Alimentarea cu apă a satului Sichevița s-a făcut prin 2010. În prezent, noi facem o investiție de îmbunătățire a acesteia”, aflăm de la primarul Ilie Jurca. Conform acestuia, lucrarea este executată în procent de 50%, edilul estimând că va fi gata la vară.

O altă investiție aflată în lucru vizează modernizarea drumului care leagă comunele Sichevița și Șopotu Nou. Concret, 8,3 km ai acestui drum se află pe raza comunei Sichevița, primăria depunând un proiect pe PNDL 2 pentru această porțiune de drum. Conform primarului Jurca, valoarea proiectului este de două milioane de euro. Lucrările au demarat mai demult, stadiul actual fiind de 35%, iar termenul de execuție este anul 2023.

În lucru se află și terenul de sport cu gazon sintetic din centrul de comună. Acesta va fi prevăzut cu nocturnă, vestiare moderne, acoperiș tip balon și tot ce trebuie unei arene moderne. Este vorba despre o investiție de 200.000 de euro, finanțată prin AFIR. Lucrările au început luna trecută, primarul Jurca trăgând speranțe că, la vară, sătenii își vor putea demonstra talentul de fotbaliști pe modernul teren.

Primarul ne-a vorbit și despre două proiecte pe care primăria le-a depus recent pe CNI, respectiv pe Programul „Anghel Saligny”. Primul vizează extinderea rețelelor de apă și canalizare din comună pe o lungime de 7 km, până în zona pensiunilor aflate pe malul Dunării. Proiectul se află pe lista sinteză a CNI, valoarea fiind de un milion de euro. Al doilea proiect țintește asfaltarea integrală a străzilor interioare din comună. Conform primarului Jurca, este vorba despre mai multe porțiuni de drumuri din Sichevița și Gornea, în lungime totală de aproximativ 4 km. Proiectul depus în acest sens are valoarea de 600.000 de euro.

JCS-Ionel Ivașcu