Colțul de epocă din Parcul Central - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

ORAVIȚA – Lucrările sunt în derulare, parte dintr-un proiect amplu de revalorizare a centrului Oraviței!

De câteva zile, localnicii au putut vedea la lucru utilajele în parcul din centrul orașului. Conform primarului Dumitru Ursu, aici vor fi executate lucrări complete de reabilitare, amenajare și modernizare în sensul descris de legislația privind siturile istorice protejate. „Configurația parcului se va modifica în ideea unei readuceri la alcătuirea inițială, incluzând elemente decorative, materiale de execuție, mobilier urban, signalistică și alte intervenții care vor fi conforme cu estetica specifică epocii în care a fost amenajat parcul”, afirmă primarul Ursu.

Parcul a fost inaugurat de către regele Carol al II-lea în perioada 1-3 iunie 1933, odată cu sediul Prefecturii, actuala primărie. La eveniment au participat personalități istorice, literare și culturale ale vremii, dintre care îi amintim pe Mihai I, voievod de Alba Iulia şi cneaz de Banat, pe primul-ministru Alexandru Vaida-Voevod sau pe poetul Octavian Goga. Cu acest prilej, au fost dezvelite bustul regelui Ferdinand I Întregitorul, cel al poetului Mihai Eminescu și al istoricului Damaschin Bojincă, toate realizate de sculptorul Romul Ladea.

Parcul Central reprezintă unul dintre locurile cele mai frumoase și mai încărcate de istorie din orașul nostru. Proiectul de reabilitare se alătură unui proiect mai amplu de punere în valoare a centrului istoric orăvițean”, a încheiat Dumitru Ursu.

JCS-Ionel Ivașcu