Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Iabalcea a găzduit recent prima ediţie a unui eveniment deosebit, mai exact un obicei pe care oamenii din această localitate îl obișnuiau să-l facă şi în trecut: claca la cosit. Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Uniunii Croaților din România, dar și prin implicarea locuitorilor de orice vârstă de etnie croată!

În satele din Banatul Montan încă se păstrează tradiţiile şi obiceiurile. Iabalcea este un astfel de exemplu, unde de curând s-a desfăşurat claca la cosit, acţiune aflată la prima ediţie.

Sâmbătă, 10 septembrie, în satul Iabalcea situat la periferia Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului și care datează din anul 1562-1564, unde trăiesc puţin peste 250 de suflete de etnie croată, s-a organizat un eveniment tradițional, mai exact un obicei pe care oamenii din localitate îl obișnuiau să-l facă şi în trecut: claca la cosit.

„Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Uniunii Croaților din România, dar și prin implicarea oamenilor din localitate, oameni în vârstă care ne povesteau cum se desfășurau majoritatea obiceiurilor, a evenimentelor, câtă implicare și socializare exista atunci când nu era atâta tehnologie, dar exista multă înțelegere și, tot prin ajutor reciproc, oamenii din sat au ridicat case, sălașe etc. Astăzi am putut reproduce un scurt moment din acele vremuri, moment în care am văzut atâta bucurie în ochii oamenilor, dar și liniște sufletească. Fiind la prima ediție de acest gen, cred că în continuare se vor întâmpla mult mai multe evenimente de acum înainte. Tradiția înseamnă transmiterea pe mai departe generațiilor viitoare, a obiceiurilor, acest patrimoniu intangibil care poate fi vectorul identității unei comunități umane. Mulțumim UCR, domnului președinte Giureci Slobodan Ghera, tuturor participanților și, nu în ultimul rând, domnului profesor Milan Todor pentru întreținerea atmosferei“, au precizat reprezentanţii de la Grupa Volontera „Moje Karasevo“.

JCS-Nicoleta Moraru