Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ministerul Sănătăţii a repartizat pentru judeţul nostru 36.640 de doze în acest sezon, împărţite în opt tranşe, săptămâna trecută sosind cea de-a şaptea tranşă! 

Campania de vaccinare antigripală pentru sezonul 2020- 2021, conform calendarului elaborat de către Ministerul Sănătăţii, a început în 14 septembrie. Mult mai devreme, întrucât acest sezon e o provocare pentru sănătatea publică, ţinând cont de contextul pandemiei de COVID-19. Suprapunerea unei epidemii de gripă peste pandemia de COVID-19 ar însemna o suprasolicitare a sistemului medical, de aceea e bine ca medicii să ştie dacă un pacient s-a vaccinat antigripal pentru a exclude din start gripa, simptomele fiind asemănătoare.

Pentru acest sezon judeţului nostru i-au fost repartizate mai multe doze faţă de sezonul trecut, respectiv 36.640, până acum fiind primite şapte tranşe: prima – 4.080 doze, a doua de 550 doze, a treia tranșă 6.240 doze, a patra 850 doze, a cincea 636 doze, iar în cursul săptămânii trecute a mai sosit o tranşă, a şaptea, 5.321 doze. În total au venit 29.641 doze de vaccin antigripal şi mai trebuie să sosească în această săptămână şi ultima tranşă, a opta, de 6.920 doze.

Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin a cartagrafiat 36.196 persoane care fac parte din grupele de risc. Din totalul celor cartagrafiaţi, 12.011 au 65 de ani şi peste, 19.960 sunt persoane cu vârste între 6 luni şi 64 ani care au afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, virusul imunodeficienţei umane. În evidenţe mai sunt copii cu vârste între 6 luni şi 59 de luni, gravide, personal din sistemul de sănătate şi asistenţă socială.

Până în prezent s-au vaccinat: personalul din sistemul medical, persoanele asistate şi personalul din unităţile de ocrotire pentru bătrâni din Anina, Bocşa, Reşiţa, Caransebeş, Sacu, Zăgujeni, Glimboca, Oțelu-Roșu, Oravița. Potrivit situaţiei la zi, transmisă de directorul executiv al DSP Caraş-Severin, Dănilă Miloş, a fost repartizat vaccin în cantitate suficientă pentru unităţile medicale cu profil de boli de nutriţie şi diabet, oncologie, având în vedere faptul că marea majoritate a pacienţilor aflaţi în evidenţa sunt persoane în vârstă.

S-a organizat separat vaccinarea antigripală la nivelul unităților de hemodializă unde au fost vaccinați atât pacienții hemodializați, cât și personalul care le oferă asistență. De asemenea s-a organizat vaccinarea separată a persoanelor seropozitive HIV, unde au fost imunizate 200 de persoane. S-a distribuit vaccin și a fost vaccinat integral personalul Serviciului Județean de Ambulanță Caraș- Severin. Personalul medico-sanitar și auxiliar din spitalele de pe raza județului care și-a exprimat acordul pentru imunizare, a fost vaccinat integral.

Pentru medicii de familie din județ au fost repartizate un număr de 13.839 doze vaccin antigripal, iar activitatea de vaccinare a persoanelor cu risc de a dezvolta complicații datorită gripei este în plină desfășurare. Totodată, a fost repartizată de către Ministerul Sănătăţii cantitatea de 778 de doze către structurile județene ale MAI, MAPN și SRI, acestea fiind distribuite.

Până în data de 8 decembrie au fost vaccinate în total 10. 330 de persoane din grupele de risc, dintre care 5.650 persoane de 65 de ani şi peste. Campania de vaccinare antigripală se va finaliza la sfârșitul lunii decembrie 2020. Situaţia actualizată a campaniei de vaccinare în judeţul nostru a fost întocmită de medicul epidemiolog Mircea Borcău, şeful Departamentului de Supraveghere în Sănătatea Publică din cadrul DSP Caraş-Severin.

JCS-Alexandra Gorghiu