Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – A pățit-o asistentul-șef de la Blocul Operator al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, care a fost destituit din funcție și s-a ales cu plângere penală după ce a cerut echipamente de protecție și a declarat în presă că în magaziile SMUC nu se găsesc aceste echipamente!

Ion Codreanu, om cu experiență de 30 de ani în Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, din care 25 în sălile de operații, a solicitat în urmă cu aproape două săptămâni, printr-o adresă către conducerea spitalului, un minim de echipamente de protecție împotriva Covid-19. A primit atunci trei combinezoane fără măști, pe care ar fi trebuit să le împartă la cei cinci medici și asistenți care intră la o operație. Revoltat, a vrut să facă o nouă solicitare către conducere, însă aceasta, prin managerul Cican, a fost mai rapidă.

„Am vorbit cu colegele, suntem 21 de persoane care lucrăm în patru săli de operație, în sălile de nașteri. Și am zis cum împart eu trei costume la cinci oameni care intră la operație? Dau la doi medici, îmi iau eu un costum și la încă un asistent și o infirmieră ce le dau? Am vrut să facem o adresă toți cei 21 care suntem acolo, în următoarele cinci minute am fost sunat, am primit telefon acasă, cu țipete, cu amenințări de la dl Cican, să-mi dau demisia, am spus că nu-mi dau nicio demisie. Și eu am ridicat tonul, pentru că s-a ridicat tonul la mine, atâta timp cât mă suni ca să-mi ceri niște lămuriri și țipi la mine că numai tu ai voie să vorbești și eu să tac, pe telefonul meu personal, în timpul liber, nu mi se pare-n regulă, chiar dacă e ordonanță militară. Că el poate să facă ce vrea, că a câștigat sute de procese, că nu se împiedică el în mine. În ordonanță scrie că orice bolnav care intră în spital e posibil Covid și asta i-am spus și dlui manager, după ce la sfârșitul convorbirii m-a lăsat să-mi spun și eu părerea. Mi-a spus că nu știu să citesc ordonanța, că până la ajunge la mine acel bolnav voi ști dacă este sau nu Covid. Când? În zece minute când o gravidă intră în expulzie sau la o cezariană de urgență, când primesc eu rezultatul să aflu dacă e Covid sau nu? Nu știu, poate am, poate n-am experiența necesară, poate dl Cican are mai multă experiență, ce pot să spun?”, ne-a declarat Codreanu, care a adăugat că și-a văzut colegele plângând de teamă că nu au nicio protecție în fața Covid-19. Fostul de acum asistent-șef a mai spus că nu vrea decât ca el și ceilalți asistenți de la Blocul Operator să fie protejați și că nu au de gând să dea bir cu fugiții. Mai mult, acesta ne-a precizat că a căutat prin magaziile spitalului echipamente de protecție, însă nu le-a găsit. Nu avea de unde să știe că echipamentele sunt ținute în birourile lui Adrian Cican, managerului fiindu-i teamă că acestea ar putea fi furate sau folosite chiar și când nu e nevoie.

În replică, Adrian Cican susține că și spitalul e în regim militar, nefiind permise declarațiile în presă, mai ales cele care, în opinia managerului, nu sunt reale, așa cum e cea referitoare la lipsa echipamentelor de protecție. Drept urmare, Ion Codreanu s-a ales cu o plângere penală, fiind considerat de Cican un instigator, prin mesajele trimise pe telefoanele colegilor asistenți.

„Am făcut plângere penală la Parchet, Codul Penal, art. 404, difuzare de informații false, se judecă în regim de urgență, vom vedea. Nu are voie (Codreanu – N.R.) să dea declarații, probabil dânsul uită că suntem în stare de urgență, în regim militar. A spus că n-a văzut nimeni stocurile de echipamente din spital, nu au voie să difuzeze informații depsre stocuri. Am verificat unele operații de la Blocul Operator, s-au operat pacienți care nu trebuiau operați și s-au folosit materiale de protecție, pentru ce, erau Covid-19? A scris și distribuit pe un telefon că <<de mîine nu mai intrăm în sala de operație, că nu avem echipamente>>, faptul că instigi la așa ceva trebuie să ai un argument concret, dar să minți că nu sunt stocuri… Dânsul s-a supărat pentru bani, că era încadrat ilegal pe această funcție. Nu admit nimănui să facă instigare”, a punctat managerul Adrian Cican.

Întrebat dacă în astfel de momente de criză, create de Covid-19, e bine să înlocuiești oamenii cu experiență din funcții, Adrian Cican a adăugat că nimeni nu e de neschimbat, nici măcar el, iar în locul lui Ion Codreanu a numit o altă asistentă, cu o experiență de 15 ani în spital. Doar că, potrivit unor surse din spital, după câteva zile, și aceasta a demisionat…

JCS-R.M.