Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – 11 proiecte au fost declarate câștigătoare de municipalitate și vor primi fonduri nerambursabile în acest an. 400 de mii de lei în total, câte 100 de mii pentru fiecare capitol, adică acțiuni sociale, culturale, sportive și religioase!

Finanțarea celor 11 proiecte a primit și girul aleșilor locali, nu înainte ca liberalii să atenționeze că „la anul trebuie o repartizare mai echitabilă”. Iar răspunsul primarului Felix Borcean nu a întârziat: „Niciodată nu vor fi toți mulțumiți, știți foarte bine că e un concurs de proiecte. Dacă anii trecuți n-am ținut cont de această prevedere și le-am alocat sume cumva la înțelegere, de anul trecut am aplicat legea exact așa cum trebuie, știți bine tevatura din consiliul local. Alocările sunt pe capitole, ați decis aici să fie echilibrate, aceleași sume pe capitol. De aceea, noi când puneam sumele de la început, știam care e cererea și de ce ajungeam la sumele acelea, pentru că oamenii se interesează din timp și le putem spune <<avem sau nu avem bani>>, dar acum cred că e în regulă.”

Cine sunt cei 11 norocoși?

La capitolul Acțiuni Culturale, istoricul Constantin Brătescu va primi 4.600 de lei pentru o monografie despre orașul Caransebeș între 1948-1968. Episcopiei Caransebeșului i-a fost alocată suma de 50.000 de lei pentru un proiect despre mitropolitul Nicolae Corneanu, la 100 de ani de la nașterea acestuia, iar Societatea Femeilor Ortodoxe, aflată la ceas aniversar, va primi 8.700 de lei.

Trecem la Acțiunile Sociale, Educaționale și de Protecția Mediului, acolo unde tot Episcopia are alocați 35.000 de lei pentru educația și îngrijirea copiilor de la Centrul „Vasile cel Mare”. Federația Caritas va folosi cei 45.000 de lei alocați pentru îngrijirea la domiciliu a bătrânilor, iar proiectului „Fărâmituri de lectură cu ceai” îi revin 13.500 de lei.

La Sport, cea mai mare sumă se duce spre Magica Balta, cu 55.000 de lei. Urmează Asociația „Gugulanii Sportivi”, cu 25.000 de lei, pentru proiectul „Gugulan MTB & RUN” și Clubul Sportiv Școlar, cu 20.000 de lei pentru diverse activități.

Banii de la Culte s-au împărțit în două proiecte: 80.000 de lei pentru proiectul Episcopiei de susținere a activităților la Centrul de zi „Sf. Stelian” și 20.000 de lei pentru taberele creștine organizate de Biserica Baptistă „Ghetsimani”.

Au fost și proiecte care nu au prins finanțare, precum cele ale Obștei Evreilor, Asociației Cinematica, Asociației Autism infantil sau Asociației Atletic, care nu au îndeplinit punctajele necesare.

JCS-R.M.