Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN -Asta îl întreabă medicul Paul Purea pe președintele Consiliului Județean într-o scrisoare deschisă pe care o redăm mai jos!

Cine ţi-a dat dreptul să scoţi manivela şi să scormoneşti cuibul de viespi al judeţului Caraş-Severin? Vii, de unde mama naibii vii (adică din Timişoara) şi, venetic cum eşti intrat destul de târziu în politica locală – după ce alţi venetici au ajuns pe tărâmurile noastre cu decenii înaintea ta -, şi, încă, fără jenă începi să răscoleşti instituţia bârzăveană, lovind ca un neiniţiat în regulile de gaşcă (mafiotică?) postdecembristă privind gospodărirea publică judeţeană. Şi, în neghiobia ta, încă, întârziatule (eu aş zice, nebunie!), nici mai mult, nici mai puţin, vrei să scoţi viespile şi trântorii din fagurele bunăstării lor…?! Greşeală capitală, prietene… De ce să-i sminteşti din locul lor? Numai aşa că ţi s-a pus ţie ochii pe ei… pe toţi nomazii judeţului, inşi cu state vechi de cărăşeni, în plus şi prieteni la cataramă cu tuciurii autohtoni cu care ei s-au înfrăţit în afaceri şi proiecte de folosire şi gestionare a banului public, după propriile interese? Şi când te iei de ei? Dupa 33 de ani hexagonali de furt cronic şi batjocură instituită aruncată asupra cărăşenilor… tu, un habarnist în ale artei (ş)manglitului, încerci să întorci borcanul lor cu nectar cu fundul în sus (furat de la albinele lucrătoare), lăsând viespile flămânde, pe trântorii haploizi fără jumătate din cromozomii puterii lor? Chiar că habar n-ai de politica românească, măi, Romeo dragă! (…)

Cine te-a pus s-o schimbi pe Favorizata lor de la conducerea Spitalului Judeţean şi în locul ei să aduci un novice de pe nu ştiu unde, care (şi ăsta, alt neobrăzat) reduce în decurs de numai trei luni arieratele edificiului judeţean de sănătate de la 20 milioane lei la 2 milioane? Aşa se procedează într-o instituţie publică de interes esenţial în recăpătarea sănătăţii cetăţenilor? Punând înaintea interesului de partid, şi al găştii, pe cel al “proştilor, chiar dacă sunt şi mulţi”, a bieţilor suferinzi? Te legi de “omul nostru”, adică al lor, şi îl revoci din funcţie? Unde ne trezim? În ţările occidentului sau în cele ale orientului? (…)

Măi, omule, de ce dracu n-ai intrat în politică înainte de a-ţi face avere? Să-ţi fi cumpărat Tir-urile alea multe, cu numele tău pe ele, din bani furaţi, nu prin nefurtişag şi pricepere de antreprenor, unul de invidiat? Cine, doamne iartă-mă!, ţi-a dat dreptul la afaceri de anvergură fără să prejudiciezi Statul Român? Pe cetăţeni? În România, inclusiv în Caraş-Severin, regulile au fost, sunt mereu clare: eşti pus pe funcţie, furi, dai o parte stăpânilor de partid, şi restul bagi în buzunar! Totul e întru împărţeală tovărăşească de haită. Mai mult, să-ţi fi făcut, dracului, studiile şi ucenicia “afacerilor” de furtişag (calificat) în străinătate, să-ţi fi dezvoltat abilitatea prin poşetele austriecelor sau schimbând plăcuţele de inmatriculare a autoturismelor nemţeşti aduse în ţară, şi numai apoi să aspiri, să accezi la o funcţie publică! Să fii lăudat că din hoţ ce-ai fost te-ai convertit în “om nou”, cadru de nădejde al partidului politic din care faci parte, primindu-te noii tăi camarazi cu braţele deschise…!

Câte contracte are firma ta cu Statu’? Nici unul?… Şi vrei să modernizezi drumurile judeţului, să reabilitezi sau să construieşti poduri? Să torni asfalt? În plus, vii şi mai strici şi preţul pieţii! Adică realizezi proiectele la preţ de jumătate din cel deja statuat de “firmele de casă”? Şi aştepţi să fii aplaudat, lăudat? Chiar că eşti nebun… Te miri că nu-ţi sunt aprobate, votate proiectele în forumul judeţean… Bineînţeles că nu!… Ştii, tu, Dunca, câte milioane de euro au pierdut EI de când eşti tu la conducerea judeţului? Crezi că sunt atât de tâmpiţi să nu blocheze proiectele propuse de tine, sperând, fiind siguri că (prin manevrele de denigrare zilnică a persoanei tale, şi, prin îndobitocirea multor cetăţeni ai judeţului) la anul, atunci când ajung din nou la butoane, la împărţirea caşcavalului şi a sarmalelor afacerilor băneşti, îşi vor recupera pagubele suferite în mandatul tău? Aşa gândesc, de-asta îţi amână mereu ori chiar îţi blocheaza proiectele.

Şi… dacă totuşi ai intrat în politică, în administraţia judeţeană, n-ai putut şi tu să dai câte un TIR cadou (ca doar ai destule!) persoanelor cu pondere mare în judeţ, cu putere mare în politică (chiar dacă şi aparţinând partidelor rivale – spre exemplu 3-4 psd-ului, 1 pmp-ului, 1 proRomaniei, încă vreo 4 camarazilor tăi din pnl, astfel aranjându-ţi pe bune grătarul de susţinere, de a sfârâii pe el toate cefele şi cârnaţii actualei opoziţii? Astfel procedând ai fi putut să amenajezi de invidiat Muntele Mic privind turismul local (de mândrie cărăşană), dar nu numai să-l amenajezi, ci chiar să-l iei cu totul, să-l muţi cu elicopterele tale la Timişoara sau unde ţi-ai fi dorit, fără să fi auzit un “pâs” din partea celor care astăzi te zgârâie până la sânge cu ghearele lor de “turbaţi mânioşi”.

Ai copii… să-ţi trăiască! Ai putea să ne spui şi nouă de ce nu ai făcut din ei “beizadele” ca să fii în rând cu colegii de breaslă politică? De ce nu sunt bugetari? De ce nu beneficiază de tot felul de sinecuri? Într-adevăr eşti lipsit de cele mai elementare calităţi ale unui politician român…(…)

Vrei (împreună cu prietenul tău Popa) spital nou judeţean, tren de mare viteză Reşiţa-Timişoara, Marila nouă, spital la Bozovici nou, drumuri cărăşene moderne, turism şi infrastructură aferentă la standarde europene, nefurt şi gestionare eficientă a banilor publici, ne-nepotism şi ne-spirit de gaşcă politică şi de organizare de grup infracţionar, transparenţă în utilizarea banilor şi în iniţierea şi implementarea proiectelor de interes public etc. Nu te supăra, prietene, dar nu crezi ca vrei prea multe (şi) deodată? Cetăţenii noştri sunt obişnuiţi cu puţin, foarte puţin, cu circa 3 km de asfalt pe an (şi ăla în “valuri”), şi restul minciuni şi promisiuni cât cuprinde un an electoral! Aşa să faci şi tu dacă vrei să mai câştigi un mandat…

Asta a fost şi este… Că de n-ar fi fost şi n-ar fi, zău că nu ţi-aş fi scris această epistolă publică…

Paul Purea