Caraş-Severin, Romania

POJEJENA – Primăria Pojejena a semnat contracte de finanțare pentru imobile aflate în bătaia ploii. Exprimarea nu este o figură de stil, ci realitatea cu care se confruntă clădirile a căror principală problemă este acoperișul foarte vechi. Context în care vorbim la modul cel mai serios despre apă de ploaie, dar și despre umbrela pe care primăria o deschide deasupra clădirilor în cauză!

Este vorba despre căminul cultural din Divici, școlile din Divici, Șușca și Belobreșca și dispensarul uman din Pojejena pentru care, conform primăriței Mira Radovancovici, au fost obținute finanțări pe eficientizare energetică.

Edificiul cultural va beneficia de intervenții la acoperiș, la ușile și geamurile exterioare, i se vor face instalație de încălzire și izolație exterioară, reparații similare urmând a fi executate la toate cele cinci clădiri. Valoarea investiției se ridică la 740.000 de lei plus TVA, sumă din care doar 495.000 de lei sunt eligibili prin proiect. Alți 240.000 de lei vor fi investiți de primărie în lucrări neeligibile la interiorul clădirii și la o extindere a acesteia în vederea amenajării de grupuri sanitare.

Școala din localitate va deveni centru multifuncțional, urmând a fi investiți aici 882.000 de lei plus TVA. Sumă din care primăria acoperă lucrările neeligibile în valoare de 247.000 de lei. Și școlile din Șușca și Belobreșca vor fi reabilitate prin PNRR, școala din Șușca urmând să devină și ea centru multifuncțional. „Pentru aceste clădiri, lucrăm încă la DALI-uri și, când acestea vor fi gata, vom ști valoarea investițiilor. Ceea ce știm este că valoarea eligibilă este de 44 de euro pe metru pătrat, iar la Belobreșca școala se întinde pe 1.024 de metri pătrați.”, am aflat de la Mira Radovancovici.

În privința dispensarului uman din centrul de comună, devizul general se ridică la 873.000 de lei plus TVA. Sumă din care sunt eligibili 804.000 de lei, primăria urmând să contribuie cu 69.000 de lei. Pe perioada lucrărilor, medicul va fi mutat într-o altă locație disponibilă în localitate.

JCS-Ionel Ivașcu