Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Recomandarea este făcută de prestigioasa publicaţie americană CNTraveller şi vizează cele mai frumoase 20 de locuri de vizitat din România.

Odată cu debutul sezonului excursiilor în natură, nu doar pasionaţii de drumeţii îşi pun rucsacul în spinare, ci turişti de pretutindeni care, vrăjiţi de imaginile cu cele mai frumoase locuri din lume, iau de bune recomandările venite din partea publicaţiilor de specialitate şi pornesc la drum. Că judeţul nostru musteşte de frumuseţi în stare virgină, nu se mai îndoieşte nimeni, i-a mers demult vestea pe mapamond, însă cei mai mulţi turişti, atât români cât şi străini, pun la pachet şi neajunsurile. Adică, infrastructura, care e la pământ, deci se ajunge greu în aceste locuri de poveste, în plus, serviciile turistice, care lasă de dorit, respectiv condiţiile de cazare şi masă. Pe de altă parte, faptul că toată lumea zice că e insuficient promovat judeţul ca destinaţie turistică, nu mai ţine, fiindcă trăim în plină eră a comunicării online. Dovadă, Parcul Cheile Nerei-Beuşniţa a ajuns între paginile revistei de gen CNTraveller, ca destinaţie recomandată, alături de alte 19 locuri din România, care merită vizitate.

Un lucru e limpede, cine vrea să ajungă într-un loc anume, să trăiască din plin emoţia de fi una cu locul şi frumuseţea lui, o face pur şi simplu, precum marii aventurieri de odinioară, fără prea multe ifose. Că n-au aia, că nu e aialaltă, că de ce aşa şi nu aşa, fiecare cu plângerea personală şi indicaţiile sau sfaturile preţioase. Turistul adevărat, care porneşte să descopere ceva, care vrea să vadă ceva şi să se minuneze, să zică „uau!” când a ajuns, n-are atâtea fiţe, se bucură de aventura în sine, altfel ar alege altă destinaţie, unde să aibă tot confortul. Aşa a ajuns să fie recomandat şi Parcul Cheile Nerei-Beuşniţa, destinaţie despre care Caitlin Morton scrie în CNTraveller foarte concentrat, dar convingător: „Declarată în anul 2000 arie naturală protejată, acest parc, ce se întinde pe o suprafaţă de 142 de mile pătrate (36.758 ha) în sud-vestul României, este cunoscut pentru cascadele şi strălucitoarele sale lacuri albastre“. Asta, alături de alte „câteva dintre cele mai enigmatice peisaje din sud-estul Europei“.

Celelalte 19 „locuri frumoase“ pe care le recomandă sunt: Sighişoara, Lacul Roşu, Castelul Bran, Transfăgărăşanul, Salina Turda, Sarmizegetusa, Statuia lui Decebal de pe malul românesc al Dunării, Palatul Culturii din Târgu Mureş, Bâlea Lac (Hotelul de Gheaţă), Masivul Ceahlău, Cimitirul Vesel de la Săpânţa, Delta Dunării, Castelul Corvin, Timişoara, Casinoul din Constanţa, Barajul de la Vidraru, Palatul Parlamentului, Braşov şi Sibiu. Străinii care le-au vizitat au fost fermecaţi de aceste destinaţii româneşti.