Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – După solicitări de clarificări, contestări și repetate amânări, licitația pentru modernizarea tronsonului CF PO Nou Poarta – Caransebeș a oprit în următoarea stație!

CFR Infrastructură a anunțat deschiderea a 5 oferte depuse la procedura de achiziție sectorială privind atribuirea contractului de proiectare și execuție aferent obiectivului de investiţii: „Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean – Lot 6: Cap X PO Nou Poarta – Caransebeș”. Deocamdată asta ar fi „știrea“, pentru că despre o dată exactă a lansării în execuție nu poate fi vorba, iar despre cea a finalizării cu atât mai puțin. Evaluarea ofertelor are ca termen 23 decembrie, după care urmează deliberarea, atribuirea și, în caz că nu va fi contestat câștigătorul, semnarea contractului cu o durată de 72 de luni, din care 12 luni pentru proiectare și 60 de luni pentru execuție.

Lansată în 24 mai, licitația a fost contestată în 2 iulie de către firma italiană ITINERA SpA, care a apreciat ca fiind nesatisfăcătoare răspunsurile primite de la CFR în urma „Solicitării de clarificări nr. 11“ ce conținea 91 de întrebări (care, cu celelalte 126, din solicitările numerotate 1-10, depuse de alte firme, au însumat 217 nelămuriri)! Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor a admis în parte contestația, obligând CFR „să pună în concordanță“ unele răspunsuri cu întrebările, în termen de 15 zile. În consecință, a fost prelungit termenul de depunere a ofertelor, dar cu un multiplu de 15 zile, consecutiv, până în 30 septembrie. Acum rămâne de văzut cum va aprecia autoritatea contractantă (CFR) ofertele primite pentru contractul de modernizare al celor 37,16 km de cale ferată, estimat la 2,2-2,6 mld. lei.

Și celelalte cinci loturi mai au de parcurs diverse stadii până la finalizarea procedurilor: trecute de o primă anulare, Loturile 1 Craiova – Filiași și 2 Filiași – Igiroasa au fost relansate în 14 august, având ca termen de depunere a ofertelor (decalat în urma unor contestații) data de 28 octombrie; pentru Lotul 3 Igiroasa – Drobeta Turnu Severin, lansat tot în 24 mai, au fost depuse două oferte, evaluarea lor având ca termen 6 decembrie, în timp ce pentru Loturile 4 Drobeta Turnu Severin – Băile Herculane și 5 Băile Herculane – Poarta, lansate în 12 iunie, termenele de primire a ofertelor au fost decalate succesiv până în 14 octombrie.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu