Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Absolvenții acestei specializări ocolesc comunele din județ din cauza depopulării. „Aceștia preferă să rămână la orașe unde, dintr-un bloc turn, își atrag pe listă cât nu reușesc într-o comună mai mică din Caraș-Severin.”, declară directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Ionuț Popovici, cu referire la deficitul de medici de familie din județ!

Situație cu atât mai grea cu cât mulți medici de familie se vor pensiona în următorii ani, iar președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Puriu, afirma recent că în zece ani țara va rămâne fără medici de familie.

Popovici a explicat că pentru ca un medic de familie să poată semna contract cu CJAS, trebuie să aibă pe liste 300 de pacienți în mediul rural, respectiv 800 la oraș. Lucru mai greu într-un județ mai puțin atractiv deoarece unele comune se depopulează, iar medicii de familie preferă localitățile unde sunt aglomerări. Aici intervine și componenta financiară dată de numărul de pacienți de pe listă. În fața acestei situații, CJAS discută cu medicii de familie pentru a-i atrage în Caraș-Severin. „Luna trecută, medicul de familie Barbara Singh a semnat contract cu noi și va activa la Cornuțel. Împreună cu directorul de relații contractuale, Mirela Zeman, am discutat cu un alt medic de familie care cred că va semna și el. Sigur vor veni și alții, însă ritmul semnării contractelor va fi mai lent față de cum ar trebui sau ne-am dori noi.”, declară Ionuț Popovici.

Eforturile CJAS se împletesc cu cele ale primarilor din comunele unde medicii de familie lipsesc sau nu sunt suficienți. „Unii dintre aceștia au dispensare la cheie, cu dotări și spațiu locativ!”, în exprimarea șefului CJAS, însă medicii vin greu într-un județ de unde pacienții pleacă ușor.

JCS-Ionel Ivașcu