Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primăria Reşiţa oferă Ministerului Justiţiei terenul şi o construcţie, ambele pe malul lacului Secu!

Aflată, astăzi, într-o vizită de lucru în judeţ, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a avut un „dialog constructiv cu profesiile şi cu sistemul de magistraţi“, urmat de alte două întâlniri cu conducerile filialelor Ligii Aleşilor Locali şi Organizaţiei Femeilor Liberale.

După cum a declarat ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, discuţiile cu magistraţii i-au reconfirmat existenţa unei probleme de sistem şi anume lipsa personalului, nu doar în rândul judecătorilor ci şi al procurorilor.

„Este o problemă pe care va trebui să o discutăm, să o analizăm împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru a găsi rapid soluţii, deoarece lipsa de magistraţi din Caraş-Severin afectează simţitor actul de justiţie. Termenele sunt mai lungi, încărcătura este mare, epuizarea magistraţilor este evidentă şi din acest motiv justiţiabilul are de suferit.“, a declarat ministrul. Printre soluţiile prin care Reşiţa, respectiv judeţul, ar putea deveni ceva mai atractive, s-ar putea număra construirea unor locuinţe de serviciu pentru magistraţi, prin ANL, în măsura în care va fi creat cadrul legislativ necesar.

Ministrul a anunţat cu această ocazie că Judecătoria Oraviţa va fi reabilitată, urmare a includerii ei în proiectul naţional „Consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea funcţionării serviciilor judiciare“. Este vorba despre un acord cu Banca Mondială, în valoare de 100 de milioane de euro, ce urmează a fi ratificat undeva în toamnă. „Este un proiect care, conform expertului Băncii Mondiale, poate fi realizat în condiţii optime, fiind vorba despre un monument istoric de categoria B. Vom avea o problemă la un moment dat cu relocarea activităţii, dar primarul Dumitru Ursu ne-a asigurat de tot sprijinul său pentru identificarea unui spaţiu pentru mutare, atunci când se va pune problema.“, a adăugat Gorghiu.

Senatorul Marcel Vela, vicepreşedinte al Senatului României şi preşedinte al liberalilor din judeţ, a anunţat că, în afara susţinerii oferite de primarul Oraviţei, există o ofertă interesantă şi din partea primarului Reşiţei, Ioan Popa. „Acesta este dispus să ofere Ministerului Justiţiei o suprafaţă de teren de 3.000 mp la Secu şi fostul Hotel Constructorul pentru crearea unui centru regional de pregătire. Acesta ar putea fi extrem de util atât Ministerului, cât şi magistraţilor din zona de vest a ţării.“, a precizat el. Completându-l, Alina Gorghiu a precizat că va transmite propunerea colegilor, subiectul urmând a fi discutat cu preşedintele CSM „pentru a vedea în ce măsură pot fi găsite elemente care să ne reunească într-un proiect comun pentru edificarea acestui centru lângă Reşiţa“.

Nu în ultimul rând, ministrul Justiţiei a transmis un apel „către toţi cei care ar fi tentaţi să intre în magistratură“, anunţând că în aceasta săptămână „s-a dat drumul“ concursurilor organizate de CSM pentru 300 de auditori de justiţie, judecători şi procurori şi a unui concurs de intrare în magistratură pentru persoanele care au deja 5 ani vechime în profesii juridice, în cadrul căruia sunt scoase la concurs 250 de locuri de judecători şi 147 de procurori.

JCS-Walter Fleck