Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Serviciile de proiectare specializată, de asistenţă tehnică şi de execuţie a lucrărilor pentru „Dezvoltarea zonei turistice Semenic“, au fost scoase la licitaţie, marţi, de Primăria Reşiţa. Nu mai puţin de 161,5 milioane de lei, fără TVA, reprezintă valoarea totală a celui mai important proiect turistic al judeţului. Iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 12 octombrie!

Zona ce va fi amenajată se află în UAT Văliug, în partea nordică a Munţilor Semenic, fiind aproape în totalitate în extravilanul comunei (în jur de 95%), în suprafaţa totală de 255.483,17 mp (25,5 hectare). Se va lucra în jur de 3 ani, iar la urmă vom avea „două pârtii de schi, cu punct de plecare comun, de sub Crucea de Brazi, de la altitudinea de 1.390 m; de aici, tronsonul din stânga se interconectează cu pârtia Slalom Uriaş, urmează traseu comun cu aceasta, continuă apoi pe culmea Cracu Goznei şi coboară până în zona staţiei superioare a Telescaunului Casa Baraj, unde virează la dreapta către punctul de sosire, situat adiacent drumului judeţean DJ 582 şi DC 94 (DJ 582/Văliug – Telescaun); tronsonul din dreapta, cu punct de plecare comun cu primul, urmează interfluviul dintre pâraiele Gozna şi Goznuţa, având traseul aproximativ paralel cu prima, până la altitudinea de circa 1.020 m; de aici, printr-un traseu de legătură, care se îndreaptă spre vest, traversează pârâul Goznuţa, se uneşte cu prima pârtie, în zona altitudinii de 900 m. De la confluenţă, traseul pârtiilor reunite continuă coborârea pe traseul descris anterior. Lungimea însumată a celor două pârtii este de 7.946 de metri, iar lăţimea medie este prevăzută a fi de aproximativ 30 de metri“, se arată în documentaţia municipalităţii.

Se mai prevede „realizarea unei instalaţii de transport pe cablu de tip telegondolă, între cotele 627 şi 1.385 de metri, cu punct plecare DJ 582, la confluenţa cu DC 94 (DJ 582/Văliug – Telescaun) şi punct de sosire pe platoul Semenic (cota aproximativă 1.385), sub Crucea de Brazi, în lungime de 3.834 de metri. Telegondola va avea o lungime pe înclinare de 3.834 de metri, o diferenţă de nivel de 758 de metri, o viteză de transport de 6 metri pe secundă şi o durată a transportului de 10,70 minute“. Va putea transporta cel puţin 2.400 de persoane pe oră, iar vehiculele vor fi sub formă de cabine închise cu banchete pentru 8 persoane.
Se va realiza „pod pietonal, pe grinzi prefabricate, peste pârâul Gozna, pentru accesul turiştilor la zona de îmbarcare a telescaunului“, cu o deschidere de 10 metri, va exista o „instalaţie de zăpadă artificială, care include realizarea unei captări pe cursul superior – zona de izvoare a pârâului Gozna, la altitudinea de 1.280 de metri, şi a unui lac pentru acumularea apei necesare alimentării generatoarelor de zăpadă pentru producerea de zăpadă artificială. Lacul pentru acumularea apei se va amenaja pe platoul de lângă Cabana Prietenii Munţilor“.

Va fi de asemenea realizată o construcţie anexă, în vecinătatea staţiei de plecare a telescaunului şi drumului judeţean DJ 582, care va oferi servicii tehnico-administrative necesare funcţionării domeniului schiabil şi va cuprinde: grup sanitar, centru de închiriere material sportiv, spaţiu administrativ, centru Salvamont cu punct de prim ajutor, în suprafaţă totală de 287,65 de metri pătraţi, şi va exista şi un garaj pentru maşinile de bătut zăpadă, în suprafaţă de 260,40 de metri pătraţi. Dacă lucrurile merg bine, peste trei ierni, ne vom putea bucura de rezultatele acestei investiţii.

JCS-A.M.