Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aşa numea Sorin Maxim alocarea, dintr-o dată, a sumei de 26,5 milioane de euro pentru 77 de proiecte din Regiunea Vest, nouă dintre ele fiind din Caraş-Severin.

Nouă firme cărăşene, dintre care opt microîntreprinderi şi un IMM, au parte de o finanţare nerambursabilă substanţială, acordată pentru achiziţionarea de utilaje şi echipamente performanțe, retehnologizare şi dezvoltare, în vederea creşterii competitivităţii. Ele aduc în judeţ 1,2 milioane de euro, după cum aţi putut citi şi în Jurnal CS.

După semnarea contractului pentru Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ din Reşiţa, ADR Vest şi-a pus parafa pe contractele de finanţare pentru cele 77 firme din regiune. „Am avut un calup mare de contracte de semnat, pe zona de micro şi IMM-uri, 77 de proiecte, în valoare de peste 26,5 milioane de euro, ceea ce este practic cea mai mare injecţie de capital pe care am făcut-o vreodată, aşa, dintr-o dată, în regiune, a precizat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, prezent zilele trecute la Reşiţa. Este un lucru care ne bucură foarte mult. Şi evident suntem în plin cu proiectele care sunt deja în evaluare, precontractare, cum sunt acestea pe reabilitare termică. Tot aici, urmează componenta care se ve deschide imediat, pe zona de iluminat public, apoi cea mai complexă parte, cu cea de mobilitate, atât pe zona de mobilitate urbană în municipiile reşedinţă de judeţ – unde sunt proiecte mari şi complexe, care au inclusiv achiziţia de mijloace de transport, şi Reşiţa are în plan tramvaiele –, plus partea de oraşe care nu sunt municipii reşedinţă de judeţ, oraşe mici şi mijlocii, care au şi ele astfel de proiecte. Şi mai apoi urmează zona de ambulatorii, plus zona de educaţie, care pe lângă această parte de reabilitare termică are şi partea de dotare şi reabilitare în interiorul clădirilor, în cazul în care este nevoie de astfel de proiecte. Şi este în pregătire o axă 13, care nu a fost la începutul programului, care va rezolva o parte din problemele de infrastructură ale oraşelor mici şi mijlocii, unde vor putea fi finanţate proiecte într-un calup de două tipuri de proiecte, atât pe zona socială-educaţie, cât şi un proiect de infrastructură în jurul acestui edificiu. Evident, din proiect, suma alocată acestei reabilitări de infrastructură va fi limitată la 50%, pentru a nu deveni doar un proiect de străzi. Deci trebuie să fie un proiect complex, un proiect de social cu unul de infrastructură, lucru care nu era posibil până acum, şi sperăm că, la fel, şi acolo să avem succes cu proiectele“.

Sorin Maxim a vorbit şi despre faptul că Reşiţa a avut parte de prima semnătură pusă pe un proiect pe componenta reabilitării termice a clădirilor publice: „Dl primar era un pic sub presiune pentru că s-a depus o muncă destul de asiduă şi consistentă în ultimele şase luni. S-au depus destul de multe proiecte la noi, dar evident de la depunere până în momentul în care se semnează un contract este şi o fază procedurală de verificare a conformităţii şi eligibilităţii proiectului, şi mai apoi zona de evaluare tehnică, care se face împreună cu beneficiarul, printr-un schimb de informaţii şi de documente. Şi, într-adevăr, este primul proiect pe regiune care a fost semnat pe această componentă, de reabilitare termică a clădirilor publice, o componentă care a avut un foarte mare succes la nivel de regiune. Avem în acest moment proiecte eligibile şi conforme de 175% faţă de valoarea alocată. Ceea ce este foarte bine, pentru că eu sper şi probabil că speranţele mele sunt dublate de informaţii reale, vom finanţa toate proiectele care sunt depuse. Probabil că vom face un transfer de resurse de la componenta de blocuri, unde nu am acoperit cu finanţare, şi practic vom îndestula ambele componente cu banii pe care-i avem la global. Din punct de vedere al componentei, ca şi detalii, se poate observa că este un proiect foarte complex, este o reparaţie capitală care aduce foarte multe facilităţi şi în zona de confort şi estetică a clădirii. Practic se reduce dramatic consumul şi ceea ce înseamnă parte de consum de agent termic, cu 75% mai precis. Şi se asigură un confort din punct de vedere termic atât vara, cât şi iarna, tuturor beneficiarilor acestei clădiri, elevilor, prin acest sistem integrat de ventilaţie care va face şi aer cald, şi aer rece. Se va repara şi acoperişul, şi sala de sport. Practic tot ce înseamnă această zonă de confort va fi reabilitată cu aproape două milioane de euro. În acest moment noi ne apropiem de 180 de milioane de euro cu proiectele contractate“.