Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Edificiul urmează să găzduiască alte trei structuri – cu grădiniţe şi creşe –, printre care şi celebra PP 7! 

Ani mulţi, Grădiniţa PP 7 a ajuns celebră din cauza chiriei enorme, răsnegociate, pe care primăria o plătea pentru spaţiul care găzduia copiii. Partenerii se certau, nu cădeau de acord, ameninţau copiii, iar apoi se băteau palmele negocierii, administraţiile locale reuşeau mereu reducerea impresionantă a chiriei, şi uite-aşa copiii au rămas sub acelaşi acoperiş. Mereu cu chirii mai „reduse“ faţă de cele de dinainte, dar tot umflate.

Epopeea părea să se termine atunci când au răsărit mugurii noii grădiniţe. Numai că ei s-au lăsat plantaţi greu, au rămas fără bani şi aproape că s-au ruinat înainte de a înflori. Treptat, au tot venit bani, iar acum povestea e pe cale să aibă un final fericit, primarul Ioan Popa vorbind despre munca alertă dusă în această direcţie.

Edilul a precizat: „Lucrăm într-un ritm accelerat la noua grădiniţă de la Poliţie şi am fost în ea zilele trecute. Vreau să vă spun că e uimitoare, clădirea e extrem de mare şi, practic, acea grădiniţă şi creşă va înghiţi trei grădiniţe: cea din Moroasa, care era în chirie la UCMR, una din Luncă, de vizavi de Hotelul Bistra, şi mai e o grădiniţă foarte mică, într-o casă cum cobori spre Blocul 800. Toate aceste trei locaţii vor fi concentrate într-una singură. Evident, vom optimiza şi costurile de administrare, de bucătărie, de personal“.

Există posibilitatea ca marea grădiniţă să-şi deschidă porţile la toamnă, însă municipalitatea ar opta pentru o amânare. Asta pentru că dacă se grăbesc lucrurile, primăria trebuie să cumpere toate echipamentele necesare. În cazul amânării, toate pot fi luate cu bani europeni.

„Acum stăm în dubii, dacă să-i dăm drumul în septembrie, spune primarul. Că putem să-i dăm drumul în septembrie, dar asta presupune să luăm toate echipamentele din creşa şi grădiniţa respectivă pe fonduri proprii. Sau putem să amânăm cu un an, că tocmai am fost informaţi că pe noul ciclu financiar putem să facem dotări la licee, şcoli, grădiniţe complet din fonduri europene. Şi atunci, poate că o să amânăm deschiderea pentru a echipa aceste utilităţi cu fonduri europene. Nu e de neglijat! Vorbim aici de dormitoare – sunt vreo patru-cinci dormitoare, de exemplu –, bucătării cu echipamente de ultimă generaţie, săli de clasă, avem două părculeţe în afară, în exteriorul grădiniţei. Toate acestea vor trebui echipate şi estimarea noastră se duce aproape de un milion de euro“.

JCS-A.M.