REȘIȚA – „Cinci minute de istorie” cu cel puțin un episod dedicat Reșiței, în planurile istoricului. Pentru că fiecare oraș are poveștile lui!
De pildă, în Cetatea de Foc s-a fabricat prima locomotivă de la est de Viena. De asemenea, Regimentul de Graniță de la Caransebeș are povestea lui. Sunt lucruri pe care Adrian Cioroianu le vrea incluse în serialul pe care-l cunoaștem cu toții. În viziunea sa, peste 50 de ani, Reșița poate va avea mai mulți poeți decât Tulcea sau Vaslui, însă decalajele sunt în curs de restrângere, iar asta îl determină să fie optimist. A mărturisit asta în cadrul întâlnirii cu reșițenii, găzduită de Muzeul Banatului Montan.
Convingerea sa este că istoria e o disciplină științifică. Însă, spre deosebire de științele exacte, unde o operație se face la fel oriunde în lume, interpretarea noastră istorică nu corespunde cu a niciunuia dintre vecini. „De pildă, în privința Banatului, sârbii spun că ei erau un regat dinaintea lui Mircea cel Bătrân. Bulgarii spun că ei au fost un imperiu care ajungeau până la Craiova, noi vorbim despre vlahi și bulgari. Fiecare comunitate ia acea parte din poveste care îi evidențiază meritele”, afirmă Cioroianu.
În opinia sa, istoria trebuie luată așa cum a fost, pentru că nu putem evada nici din istoria noastră și nici de pe harta noastră. „Vrem-nu vrem, n-o să fim niciodată pe locul Elveției ca să putem avea o neutralitate așa cum și-ar dori unii. Istoria noastră ne arată că, în zona noastră, nu putem fi neutri. Am stat neutri un an-doi, dar a venit istoria peste noi și ne-a luat ca un val. Așa s-a întâmplat în ambele războaie mondiale, să ne ferească Dumnezeu de altele pentru că nu vom putea fi neutri. La un moment, va trebui să alegem o tabără”, e de părere Adrian Cioroianu.
În privința regimului comunist, trebuie să acceptăm o discuție onestă despre începuturile partidului comunist. Altfel nu vom înțelege mare lucru nici din mișcarea legionară. Pentru că cele două sunt exemple de utopii care ne-au agitat istoria în secolul XX. Nu întâmplător una dintre cărțile lui Adrian Cioroianu este dedicată partidului comunist.
JCS-Ionel Ivașcu