Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Autorităţile sanitare, solicitate să alcătuiască un clasament al atractivităţii secţiilor de spital!

Deşi substanţial finanţat, potrivit datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului, sistemul nostru sanitar rămâne în continuare neatractiv. Atât pentru pacienţi, care preferă „să se caute“ în alte judeţe, cât şi pentru tinerii medici, aflaţi în căutarea unui loc în care să se (re)aşeze şi să profeseze. Chiar dacă nu este cunoscut numărul exact al actualilor studenţi la Medicină originari din judeţ, care, teoretic, ar putea să se întoarcă după studii, interesul lor este departe de a fi creditat drept debordant.

În contextul deficitului de personal din sistem, se caută soluţii pentru atragerea de medici în judeţ, cel mai nou demers fiind cel al prefectului Ioan Dragomir, acesta solicitând sprijinul reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate, respectiv ai Direcţiei de Sănătate Publică. „Haideţi să facem o situaţie, un clasament al modului în care se prezintă secţiile din cele cinci spitale ale noastre, să ştim de exemplu că la Cardiologie, cea mai bine dotată, cea mai frumos aranjată, e cea de la spitalul X. Deci, să avem o situaţie a tuturor secţiilor funcţionale ale unui spital, care este cea mai bună şi prezentabilă, în ideea că vor veni tineri medici să vadă cum arată şi, poate, să-i ducem canalizat acolo.“, a propus el. Aceasta, pentru a evita ca eventualilor vizitatori să li se prezinte secţii care, în comparaţie cu unele din Timişoara, i-ar face să excludă din start varianta de a veni să profeseze aici. „Nu avem atractivitate. Dar să nu-i ducem chiar pe unde arată mai rău spitalele. Că avem şi secţii mai bine puse la punct!“, a adăugat prefectul.

Revenind însă la dimensiunea deficitului, potrivit CAS, cele cinci spitale din judeţ, incluzând ambulatoriile, au cu 106 medici şi 213 asistente mai puţin decât necesarul. Dacă mai adăugăm şi lipsa a 47 de medici de familie, ajungem la un minus total de 153 de medici din sistem.

JCS-Walter Fleck