REȘIȚA – În ediția pilot, au fost depuse 23 de proiecte cu valori cuprinse între 1.000 și 800.000 lei și perioade de implementare variind de la o lună la un an. Acestea au fost făcute publice la capătul primei întâlniri desfășurate miercuri între membrii consiliului bugetării participative, reprezentanții primăriei și experții în procese participative!
Zece cetățeni au aplicat pentru a face parte din consiliu, șase dintre aceștia fiind desemnați prin tragere la sorți, reprezentanți ai societății civile. Este vorba despre Camelia Duca, Vlad Gogâlțan, Simona Murariu, Marian Truțulescu, Răzvan Todor și Christian Chioncel. Alături de șase reprezentanți ai primăriei, vor forma Consiliul Bugetării Participative. Împreună vor analiza proiectele depuse, stabilind astfel eligibilitatea acestora, conform regulamentului bugetării participative. Proiectele câștigătoare vor fi stabilite prin vot și vor fi cunoscute pe 16 februarie.
Din totalul proiectelor, 20 au fost depuse online și trei în format fizic. Primăria mulțumește cetățenilor care s-au implicat în bugetarea participativă întrucât, prin energia și creativitatea lor, schimbă fața orașului, iar spațiul public renaște frumos. Ideile lor vorbesc de la sine.
Prelungirea promenadei, iluminat arhitectural pentru Palatul Cultural și pentru furnal, amfiteatru în aer liber pe str. Făgărașului, parc natural în cartierul Secu sau parcare verde pe str. Văliugului. Sunt doar câteva din proiectele care ne-au atras atenția la o lectură fugitivă a listei complete, disponibilă pe site-ul primăriei.
Promenada se vrea prelungită de la Palatul Cultural până la poarta UCMR, valoarea fiind de 500.000 de lei, iar perioada de implementare de 12 luni. Pentru asta, sunt necesari stâlpi de iluminat împreună cu recondiționarea zidului învecinat cu râul Barzava din proximitatea Palatului Cultural. Cu siguranță rezultatul va fi frumos dacă ținem cont și de proiectul, în valoare de 150.000 de lei și 12 luni necesare implementării, de iluminare a acestei clădiri.
S-ar potrivi de minune cu conceptul, în valoare de 250.000 de lei și șase luni perioadă de implementare, de iluminat stradal asupra furnalului. Autorii proiectului propun trei puncte de observare a furnalului, prin realizarea unor spații cu mobilier urban pe str. Rândul 1, în Piața Republicii nr. 5, respectiv în apropierea fostei cantine CSR. Aici se vor instalate și panouri informative despre furnal și patrimoniul industrial al orașului.
Amfiteatrul în aer liber ar costa 500.000 de lei, ar fi gata în șase luni și ar urma să fie construit în curtea Colegiului „Mircea Eliade”. Se dorește ca acesta să aibă o capacitate de 700 locuri și să fie un spațiu destinat educației în aer liber, bazată pe latura experienţială a educaţiei ecologice. La Secu, 10.000 de lei se vor investiți în interval de două luni în amenajarea intrării în puțul minier și a căminului cultural cu fotografii și obiecte din istoria locului, care astfel poate deveni atracție turistică. Pe str. Văliugului se vrea o investiție de 800.000 de lei, derulată în interval de o lună, prin care să fie amenajate alei, piste de biciclete, trotuare, treceri de pietoni, crescând astfel gradul de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități. Am prezentat doar o parte din ideile care fac din prima ediție de bugetare participativă una peste cele mai optimiste așteptări.
JCS-Ionel Ivașcu