CARAȘ-SEVERIN – Printre inovații, modulele de învățare și o singură medie anuală la fiecare materie!
Noul an școlar este structurat în cinci „module” care alternează cu cinci vacanțe. Anul şcolar are o durată de 36 de săptămâni de cursuri, excepție fac elevii care au de susținut examenele naționale. Pentru clasele a XII-a zi și a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni şi se încheie pe 2 iunie 2023. Pentru elevii claselor a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni şi se încheie pe 9 iunie 2023.
Odată desființate semestrele, au fost desființate și tezele. La fiecare materie, profesorul va decide numărul de note pe care îl va acorda, dar trebuie să țină seama de regula „n+3”, unde n este numărul de ore pe săptămână la respectiva materie pe care îl are o clasă de elevi. Numărul minim de note acordate elevului la un modul din cele cinci este de două. O altă condiție este ca la finalul anului să existe pentru fiecare materie o „evaluare sumativă”. Profesorii au libertatea de a stabili cum fac această evaluare. Ca și până acum, notele pe care le primesc elevii se dau pe baza unor evaluări orale, teste, lucrări scrise, experimente şi activităţi practice, referate, proiecte, probe practice. Pentru fiecare disciplină va fi încheiată o singură medie anuală, dată de media aritmetică a tuturor notelor primite pe parcursul anului școlar la materia respectivă. Media generală va fi calculată ca media aritmetică din toate mediile anuale la toate disciplinele și media anuală la purtare. De asemenea, exmatricularea elevilor va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal.
În privința admiterii la liceu, începând din acest an școlar, media claselor V-VIII este eliminată din calculul mediei de admitere, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională. Până acum, media claselor V-VIII avea o pondere la 20 la sută în media de admitere. Programele naţionale „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.
JCS-Ionel Ivașcu