Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – „Uau! Trăzneşte a Rostopască!”, zise Erwin Kessler văzând picturile de la Magazinul Universal!

Prin 1999, artistul vedea o expoziţie a Grupării Rostopasca, pentru care pictura era mijlocul care nu trădează, adecvat pentru a spune lucrurile care dor. Acum câţiva ani, a sesizat încet-încet la artişti precum Dumitru Gorzo şi Nicolae Comănescu o reactivare a acelui spirit. La expoziţia lui Gorzo de la Reşiţa, simţea de-a binelea reactivarea izvorâtă din recrudescenţa spiritului Rostopasca. La Bookfest 2022, rememorează aceste lucruri cu ocazia lansării catalogului, operă a lui Victor Bartiş, cu lucrările pe care Gorzo le-a realizat şi expus pe geamurile Magazinului Universal.

Proiectul lui Gorzo a început cu o vizită la Reşiţa în cadrul unui alt proiect, pe care Nicolae Comănescu îl desfăşura la Şcoala Pittner. Magazinul Universal i-a făcut cu ochiul lui Gorzo, care a vrut să facă o intervenţie asupra clădirii. Ulterior, primarul Ioan Popa a spus „da” aproape instantaneu, Gorzo s-a apucat de treabă, iar expoziţia a fost bestială. Atât de bestială încât Gorzo şi Popa s-au trezit că se uită amândoi la ora unu noaptea la geamurile luminate din interior fără să se fi sincronizat în vreun fel.

După ce s-au terminat lucrările, au mers amândoi la cină în oraş. Nu se ştiau prea bine, atunci s-au cunoscut. La final, primarul a plecat cu maşina la magazin şi, pe când privea lucrările, după vreo 15 minute, se trezeşte cu un taxi care dă o tură şi din el coboară Gorzo.M-aş bucura să cred că atunci s-a închegat o legătură care se va dovedi de lungă durată”, povesteşte primarul cu haz la Bookfest, exprimându-şi încrederea că, prin artă, Reşiţa poate reveni în atenţia publică.

Clădirea e abandonată de vreo 30 de ani. Prin demersul lui Gorzo, a devenit foarte vizibilă pentru reşiţeni dar şi pentru oameni din judeţele învecinate, care au venit să-i vadă lucrările pe geamurile magazinului. Sper să reuşim să luăm acea clădire de la cei care au reuşit să pună mâna pe ea. Apoi să devină un loc care să adăpostească arta şi să vedem cu ce idei va mai veni Gorzo”, a încheiat Popa.

Gorzo a vorbit puţin la lansarea catalogului său pentru că preferă să vorbescă prin arta sa.

JCS-Ionel Ivaşcu