Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – E decizia luată de Consiliul Local Caransebeș, după un amendament al USR Plus la proiectul de HCL privind taxele și impozitele locale pentru anul viitor!

„Propunem scutirea de impozit pentru o perioadă de 5 ani pentru clădirile la care proprietarii vor executa, pe cheltuială proprie, lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice, pe baza procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, prin care se constată realizarea măsurilor de intervenţie recomandate de către auditorul energetic în certificatul de performanţă energetică sau, după caz, în raportul de audit energetic. Propunem și scutirea de impozit pentru o perioadă de 3 ani pentru clădirile unde se vor executa lucrări de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor. Haideți să vedem câți vor beneficia și apoi vedem”, a fost propunerea lui Dragoș Curelea și Sandei Bistrean (USR Plus).

Au apărut discuții dacă aceste scutiri se aplică și clădirilor noi. „Nu e normal ca la o clădire veche, care se reabilitează să o scutești, și la o clădire nouă, reabilitată la un coeficient termic bun, să n-o scutești”, a precizat liderul grupului PSD, Petrică Schinteie.

Directorul economic al municipalității, Marius Preda, a atenționat că în cazul în care scutirile se aplică și clădirilor care se construiesc noi, atunci va fi o problemă la bugetul local, însă lămuririle au venit rapid de la secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Andrei Ungur, prezent în sală, care a spus că orice clădire nouă care se construiește are obligativitatea să fie eficientă energetic, astfel că nu intră la scutirea de impozit.

A mai intervenit și consilierul Valentin Dascălu, care a cerut ca de scutiri să beneficieze și cei care își schimbă acoperișurile, însă i s-a explicat că aceștia sunt deja prinși în categoria reabilitării din punct de vedere architectural.

Pe de altă parte, s-a mai spus și că proiectul și autorizarea pentru reabilitarea energetică sau arhitecturală a clădirilor vor costa mai mult decât s-ar plăti impozitul, care este de 200-300 de lei, așa că se așteaptă să se vadă ce impact efectiv vor avea cele două amendamente ale USR Plus, votate în cele din urmă de toți cei 19 consilieri locali, la pachet cu proiectul inițial prin care se stabilesc impozitele și taxele locale pentru 2022, care rămân la nivelul acestui an.

JCS-R.M.