Caraş-Severin, Romania

DOMAN – Localnicii sunt pur şi simplu exasperaţi de pericolul şi disconfortul create de lucrările la sistemul de canalizare şi cer rezolvarea urgentă a situaţiei.

Luna decembrie, luna cadourilor şi a sărbătorilor de iarnă. Toate aşezările se pregătesc (după buget, coane Fănică) să întâmpine cum se cuvine Crăciunul. Decoraţii, luminiţe, brazi împodobiţi, târguri tematice răsar la tot pasul şi aduc în sufletul oamenilor un pic de căldură şi un plus de bunătate. La Doman, avem parte de un decor de Crăciun de-a dreptul original. Săpături, ţevi sparte, noroaie cât cuprinde, bazine lăsate neacoperite, utilaje sunt piesele de rezistenţă ale acestui inedit tablou.

Oamenii locului se pare că nu au prea mult simţ artistic şi nu apreciază „decoraţiunile“. Or fi sărbătorile sfinte, dar localnicii nu prea îşi simt sufletul mângâiat şi se pare că noroiul nu-i face nici mai buni, nici mai toleranţi. Nu simt arta, dom’le şi ar vrea să vadă dispărut acest peisaj feeric.

Lăsând gluma la o parte, întreaga poveste reprezintă un real pericol, pe lângă mizerie şi imaginea dezolantă. Şanţurile şi bazinele neacoperite pot deveni adevărate capcane pentru copii. Şi am avut destule evenimente nefericite în ţara noastră, în ultima vreme, cu copilaşi care au căzut în asemenea locuri neprotejate corespunzător. Sperăm că cei responsabili de şantier vor lua cât mai grabnic măsuri pentru a preveni o întâmplare nefericită. Mulţi s-ar grăbi să arate cu degetul autorităţile locale şi să le tragă la răspundere. Dar în acest caz Primăria Reşiţa nu are nicio vină. Ba mai mult, Primăria Reşiţa chiar a dat nişte amenzi constructorului.

„Da, cunosc situaţia, am fost în zonă, am văzut pozele postate de oameni, ne cerem scuze pentru inconvenient. Acele lucrări din Doman au fost atribuite iniţial, la licitaţie, unei firme din Constanţa care, pe parcurs, a dat faliment. Apoi, lucrările au fost scoase din nou la licitaţie şi atribuite cu greu firmei actuale. Am fost la faţa locului şi Primăria Reşiţa a amendat firma pentru că a lucrat pe timp de ploaie şi s-a creat acel haos. Lucrurile vor fi puse la punct, însă trebuie să avem în vedere cât de greu găseşti o firmă care să execute lucrări, numai la Doman fiind, aşa cum v-am spus, a doua firmă“, ne-a declarat primarul Reşiţei, Ioan Popa.

Sperăm că spiritul Crăciunului va aduce un pic de răbdare locuitorilor din Doman. Şi că tot vine vremea colindelor… Aho, aho copii şi fraţi/staţi puţin şi nu săpaţi/ lângă excavator v-alăturaţi/ şi cuvântu-mi ascultaţi/ mâine anul se-noieşte/ buldozerul se-mpotmoleşte/ şi canalul se lărgeşte/ iarna-i grea, imala-i mare/ semne bune anul are/ semne bune cu noroi/ pentru brazda de sub noi. La anul şi la mulţi ani! (asta sperăm să fie o urare, nu termenul de finalizare a lucrării).

Flavius Militaru