REȘIȚA – Asta crede edilul, trăgând o concluzie vizavi de evoluția lucrurilor pe malurile Bârzavei. Din declarațiile edilului, am putut afla cum șutul încasat de la fost ministru al Finanțelor, Orlando Teodorovici, ne-a ajutat să vedem mai limpede pasul înainte al Reșiței!
Primarul a explicat cum, după mandatul fostului ministru al Finanțelor, Reșița a înregistrat o creștere îmbucurătoare a sumelor care se întorc în municipiu din impozitele pe salariile cetățenilor urbei, dublându-se în ultimii cinci ani.
Șeful administrativului reșițean crede că preocuparea excesivă, obsedantă pentru locurile de muncă, resimțită în oraș, nu mai este justificată, pentru că municipiul este demult în creștere, mai ales în ultimii ani. Spre exemplu, față de anul trecut, ne-am dublat și bugetul, iar banii care vin înapoi de la Guvern, din impozitul pe venit, au crescut considerabil. Lucru care se justifică și prin veniturile mai mari sau mai multe ale reșițenilor.
„Vreau să vă spun o chestiune pe care pe mine mă bucură, spune Ioan Popa, primarul municipiului Reșița. Există o marotă care circulă în orașul ăsta, care a suferit mult, ani de zile, cu locuri de muncă, locuri de muncă, locuri de muncă. Auzim marota asta zilnic și a avut anumită justificare ani de zile. Dar noi aici avem un element de control sau de măsurare a parametrilor, a indicatorilor economici ai orașului, în afară de bugetele pe care le vedeți cam cum se derulează în ultimii ani și sunt pe un trend cel puțin ascendent. Și asta n-o spun ca pe o laudă, pentru că este în primul rând atributul colegilor mei care lucrează și de la Proiecte Europene, și la Investiții, și la Juridic, și la Urbanism, și peste tot. Există un element care ne parvine lunar, se numește cota defalcată de I.V. (impozit pe venit – n.r.), și mă bucur să constat un lucru extrem de încurajator“.
Edilul povestește cum municipiul a ajuns să primească lunar de la 2,3 milioane de lei lunar, la 7 milioane de lei, în ultimii 5-6 ani, din impozitele pe salarii: „Îmi amintesc că în momentul în care am venit la Primăria Reșița, cotele defalcate pe I.V., pe impozitele pe salarii – pentru că ele sunt denumite generic impozit pe venit, dar se referă preponderent la impozitul pe salariile celor care lucrează pe raza acestei primării, pe raza acestui oraș –, erau undeva la 2,3, 2,5, 2,7 milioane de lei în mod fericit. Au urcat ușor la 3,3, 3,5, 4. Am ajuns în situația în care, pe vremea mandatului lui Orlando Teodorovici, la Ministerul Finanțelor, am avut un croll, au coborât. Și atunci noi, Asociația Municipiilor, am dat în judecată Ministerul Finanțelor și i-am obligat să ne dea cotele defalcate de impozit pe venit pe societățile comerciale. Pentru că eu am vrut la vremea respectivă să premiez primele 3, 5, 10 companii din Reșița care aduc sau dau de lucru la oameni și să le facem vizibile, să le vadă lumea! Și ni s-a refuzat. Ne dădeau o găleată cu bani, asta e a voastră, luați-o și mergeți acasă! Am obținut în instanță, în final, după vreun an și jumătate de procese, obligația ca ei să ne furnizeze datele acestea defalcat și amănunțit, dacă le solicităm. După care aceste cote de I.V. ne-au venit corect și au tot crescut, ajungând ca în luna ianuarie să ni se livreze 5,1 milioane de lei, iar în luna februarie – 7 milioane de lei. Trebuie să fiu sincer și obiectiv și să spun că da, au crescut și salariile în România, salariul minim, și asta este o condiție care îți crește evident cota de I.V., a crescut și procentul alocat din total. Dar, una peste alta, aceste date ne certifică faptul că, cel puțin în ultimii 5 ani, resursa financiară pe care noi o resimțim sau o primim din cotele defalcate s-au dublat. Acesta este un parametru foarte simplu, foarte sec, care ne dă un cuantum sau o notă despre ceea ce se întâmplă în oraș, lăsând la o parte anunțurile, afișele care sunt cam peste tot: caut ospătar, caut sudor, caut electrician. Toată lumea caută câte ceva. Eu sper ca tot ceea ce facem noi împreună, în anii următori să genereze o atracție în oraș, o calitate a vieții crescută, sistemul educațional să îl ducem într-o zonă tot mai bună, să reușim să facem noul spital județean. Deci dacă facem o educație civilizată, avem o sănătate civilizată și – evident cu tot ceea ce facem noi cu colegii de la Proiecte Europene – să avem o calitate a vieții rezonabilă în oraș, vom crea acest magnet care să atragă lumea încoace, coroborăm cu investițiile care sunt în curs de derulare, sper să fim pe un trend bun“.
Edilul a concluzionat că, dacă toate aceste lucruri pe care le urmărește Reșița sunt bine asamblate, bine puse cap la cap, este convins că viitorul nu poate să sune decât frumos, fapt pentru care „trebuie să rămânem alături, să nu lăsăm garda jos, să ne cerem multe de la noi înșine și după exemplul nostru să putem să facem o treabă excepțională“.
JCS-Antoniu Mocanu