Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În pofida optimismului primarului Ioan Popa că va reuşi semnarea contractului, achiziţia celor 13 tramvaie prin licitaţie organizată de Ministerul Dezvoltării are un viciu. Preţul a fost fixat în lei anul trecut, deprecierea monedei naţionale însemnând, la fiecare doi ani, o pierdere de 10% pentru turci!

Primarul Ioan Popa a povestit despre vizita partenerilor turci, de la Durmazlar, care au trimis la mijlocul lunii martie, la începutul crizei Covid la noi, o delegaţie de şase persoane din Izmir, la Reşiţa.

„Am discutat cu turcii punct cu punct proiectul de contract, cuprins în caietul de sarcini. Inclusiv un calendar, în funcţie de cât timp le ia să le facă şi de când avem noi nevoie de ele. Pentru că şi dacă le-ar face într-un an, ni le-ar trimite şi le-am avea degeaba, pentru că nu suntem gata cu infrastructura. Una dintre preocupările lor – justificată şi importantă – era legată de faptul că contractul este în lei. Deci achiziţia celor 13 tramvaie, pe echivalentul în lei a 26 de milioane de euro, este de fapt în lei“.

Turcii s-au arătat preocupaţi de faptul că, dacă leul este erodat în mod semnificativ de o inflaţie de 3-5%, ei ar pierde, în doi ani de realizare a investiţiei, 10% din valoarea reală a contractului. Problema a fost transmisă Ministerului Dezvoltării, pentru căutarea unei soluţii.

„Suntem în faza de aşteptare a unui răspuns care nu ştiu dacă va veni, mărturiseşte edilul. Pentru că nu ştiu cine îşi asumă să facă modificări de genul ăsta. Practic, turcii şi-au asumat în momentul în care au semnat un contract în lei. Dacă lucrurile s-ar degrada din punct de vedere inflaţionist în România, ar fi o problemă majoră pentru ei. Dar suntem pe cale să semnăm contractul cu ei“.

JCS-Antoniu Mocanu